Part Forana 09/09/2017

El PSOE de Maria s’oposa al projecte del pla del Blanquer, igual que PP i El Pi

El grup municipal socialista dona suport “als ciutadans” que s’oposen a la protecció que suposa la creació d’un àmbit agrícola ZEPA a la zona

M. B.
2 min
Imatge de la zona cerealística del pla d’Anzell, a Vilafranca, que aviat serà ZEPA.

Maria De La SalutEl grup municipal socialista de Maria de la Salut dona suport “als ciutadans” que s’oposen a la protecció que suposa la creació d’un àmbit agrícola ZEPA a la zona del pla del Blanquer, que a la vegada afecta terrenys, en menor mesura, de Santa Margalida i Llubí. “Els feim costat en la seva iniciativa”, diu el regidor Biel Ferriol. En la mateixa línia hi ha el grup majoritari (PP) i El Pi, que ara té la batlia en un pacte amb els socialistes i MÉS. Precisament, el grup ecosobiranista és l’únic que defensa fermament la delimitació de l’espai de protecció de les aus. Guillem Jordà, el seu portaveu i futur batle (en compliment del pacte de governabilitat), creu “que la ZEPA pretén protegir un espai ric, i si hi ha riquesa és perquè les coses s’han fet bé, l’únic que es fa és regular-ho”.

Jordà considera que “a Maria hi ha més gent que està a favor que en contra de la protecció del medi ambient i del territori”. MÉS ha estat l’únic grup municipal del poble que està per la defensa de la declaració ZEPA del pla de Blanquer, el qual ocupa aproximadament 800 ha.

A escala política, també a Vilafranca, amb el PxP (grup de l’òrbita del PP), hi ha hagut una manifestació en contra que la zona cerealística del pla de l’Anzell sigui declarat espai de protecció d’aus. Entre Vilafranca i Petra l’àmbit afectat suma unes 1.700 hectàrees. MÉS i Independents-Esquerra, a l’oposició, i amb igual suport social que PxP, són partidaris de la preservació. A Vilafranca, durant el mandat 1995-1999, l’Ajuntament demanà a la Conselleria de Medi Ambient que valoràs la possibilitat de convertir els clots de terra de gerrer per habilitar-los com a espais de protecció d’aus i també amb finalitat educativa, establint-hi zones d’observació.

Tant a Maria com a Vilafranca, MÉS hi organitzà reunions informatives sobre el procés de creació de ZEPA, en les quals els caçadors exposaren els seus plantejaments i hi refermaren la seva oposició.

Arguments dels opositors

“Si no hi ha d’haver restriccions en els usos agrícoles ni en la caça, i les aus continuen en els seus hàbitats, no és necessari crear cap ZEPA”. Aquest és l’argument que s’empra més finament, perquè en alguna reunió els polítics i tècnics que han volgut explicar les bondats dels espais protegits han sofert més d’una malmenada verbal de part d’alguns caçadors i pagesos.

stats