Part Forana 04/03/2020

Capdepera s'aixeca contra Madrid

El batle socialista convoca una manifestació pel retard del govern central a arreglar la primera línia, feta malbé pel temporal Glòria

M. Barceló
2 min
Rafel Fernàndez saluda al president del Govern espanyol, el passat 23 de gener, durant la visita a la zona afectada de Cala Rajada.

CapdeperaA Rafel Fernàndez, batle de Capdepera pel PSOE, no li va caure cap anell per demanar, a final de 2018, la dimissió de la consellera de Salut, també del PSOE, pel reiterat retard a reformar el centre sanitari de Cala Rajada. Sembla que ara tampoc en perdrà cap per fer arribar a Madrid el malestar general dels ciutadans gabellins per l'estat de la primera línia marítima, destrossada pel temporal Glòria a final del mes de gener, encara pendent de rehabilitar i sense que s'hagi redactat cap projecte per fer-ho. Davant aquesta situació, Fernàndez ha convocat aquest dimecres una manifestació de protesta per a dissabte que ve.

Els passats 22 i 24 de febrer, l’Ajuntament de Capdepera va adreçar dues cartes al Ministeri per a la Transició Ecològica, concretament a la Direcció General de la Costa i el Mar, sol·licitant els permisos corresponents per escometre les obres urgents de reparació de la primera línia a Cala Rajada i Cala Gat.

Demarcació de Costes a les Illes Balears ha irritat els representants municipals, després de respondre que la rehabilitació de la costa "només es farà pel Ministeri com a obra d’emergència, sempre que es presenti per part del Consistori un projecte en el qual s’inclogui una reculada de la primera línia i, per tant, la disminució de l’ocupació".

Concessió administrativa

El batle, Rafel Fernàndez, considera inviable aquesta consideració, tal com ho va transmetre a la delegada del govern, Aina Calvo, durant una recent trobada a Cala Millor amb batles de municipis afectats pel Glòria. Demarcació de Costes diu que, si des de Capdepera no es vol recular el front marítim urbà, s’ha de procedir a demanar la concessió administrativa.

Aquest tràmit suposa presentar una instància i tot un seguit de documentació complementària. "Això suposa haver d’invertir més temps a preparar papers, mentre tenim la primera línia feta malbé i la temporada turística ja s’acosta. Això és inadmissible davant una situació clara d’emergència", adverteix Fernández.

Des de l'Ajuntament s'ha fet una crida per tal que tots els gabellins participin en la concentració de dissabte a Cala Rajada, devora el Bar Norai a les 12.30 hores, amb l'objectiu de fer escoltar la indignació de Capdepera per la falta d'ajuda urgent per al municipi. "La necessitat d'escometre les reparacions per les destrosses de la tempesta és imperiosa i és hora que, tots plegats, alcem la veu perquè a Madrid ens escoltin", ha dit Fernández.

Avaluació de danys

En el cas de Cala Gat, l’enginyer municipal va redactar un informe que aconsella una ràpida actuació, que suposa una inversió de més de dos milions d’euros. Les tasques se centren a la reparació del sòl, els serveis que van per sota (aigua, sanejament i enllumenat) i el reforç de les murades de contenció de la zona. En el cas de Cala Rajada, el cost de les obres suposa més de 600.000 euros en intervencions al passeig marítim, els murs del voltant i els accessos a la mar.

stats