Part Forana 22/06/2022

Portocolom i el Port d'Alcúdia, entre les platges amb pitjors condicions ambientals de l'Estat

Així ho recull l'informe anual de Banderes Negres d'Ecologistas en Acción

ARA Balears
2 min
Barques en el port de Portocolom.

Portocolom i el Port d'Alcúdia figuren entre les 48 platges de l'Estat amb més problemàtiques en l'àmbit ambiental, segons un informe de Banderes Negres de l'organització Ecologistas en Acción. Per una banda, Portocolom ha estat seleccionat per la contaminació de les seves aigües, mentre que el Port d'Alcúdia ho ha estat per "mala gestió".

En aquest sentit, el GOB ha assegurat que "no és una sorpresa aquesta tria, ni els motius pels quals han estat elegits, ja que es tracta de dos espais de gran riquesa i valor que estan sotmesos a un gran nombre de pressions".

Portocolom perd qualitat de l'aigua

En concret, a Portocolom es denuncia la pèrdua de qualitat de l'aigua de bany. La contaminació no fa referència al fet que es trobi fora dels valors admissibles segons els paràmetres sanitaris, sinó a la pèrdua de transparència de les seves aigües any rere any. L'entitat ecologista GOB ha recordat que a la badia de Portocolom es produeixen diferents factors que contribueixen a l'augment de la terbolesa de les aigües i, per tant, suposen una amenaça per a la praderia de posidònia que hi habita. Entre les causes que s'han estat produint-se al llarg dels anys, es troben els dragatges.

De fet, el GOB ha qualificat de "despropòsit" la navegació dins la badia, ja que "no es respecten les velocitats de navegació de cap de les maneres". A tot això s'hi ha d'afegir el fet que alguns dels habitatges més propers a la badia no estan connectats al clavegueram, sinó a pous negres que sovint tenen filtracions que acaben abocant a la mar, ha denunciat l'entitat. Per això, l'entitat ha assegurat que és urgent que es comencin a fer complir les regulacions existents".

Fondeig de vaixells comercials

Per altra banda, al Port d'Alcúdia la problemàtica es produeix a causa de la "mala gestió" de les administracions competents a la zona, segons el GOB. De fet, l'entitat ha assegurat que els grans vaixells comercials que esperen el seu torn per poder descarregar al port perjudiquen la posidònia de l'espai.

El Port d'Alcúdia es troba dins la badia d'Alcúdia, que, igual que la de Portocolom, forma part de la Xarxa Natura, amb l'objectiu de protegir tots els hàbitats marins que s'hi troben presents. Per això, al GOB han reclamat "urgentment" fer una "eina de gestió" que permeti la protecció d'aquests espais, ja que, "a efectes pràctics, un instrument normatiu com el Decret posidònia no està impedint la destrucció d'aquest espai".

stats