Firó de Sóller
Part Forana 16/05/2023

Els pirates turcs aconsegueixen entrar el canó de la torre Picada fins a l’Ajuntament

La prohibició de no disparar-lo no evita que el Col·lectiu de Moros exhibeixi l'artefacte en una batalla en què la derrota està escrita

2 min
El canó de la torre Picada

PalmaEstà escrit que perden, però els pirates turcs han volgut exhibir la seva força aquest dilluns al Firó de Sóller. Els sarraïns han aconseguit entrar la rèplica del canó de la torre Picada fins a les portes de l'Ajuntament. La prohibició de la Guàrdia Civil de no encendre'l no ha evitat que el Col·lectiu de Moros 11 de Maig el passejassin per davant les tropes dels cristians, moments abans de la seva derrota.

“Ens ha costat 4.000 euros, aquesta peça, que és una rèplica exacta de la que hi ha a la torre del Port”, comentava Xisco Martorell, president del Moros. “Sabem que no el podem encendre i no ho farem. L’any que ve, però, desitjam que Intervenció d’Armes en revisi les condicions, pequè és molt frustrant tenir-lo i no poder-lo utilitzar”, ha manifestat Martorell, amb relació a la rèplica històrica que ha fet La Roja de Mabel, al poble de Caudete, dins la província d’Albacete.

Els sarraïns pujant el canó fins a l'ajuntament

El mateix dia que s'ha sabut que Erdogan ha passat la primera volta de les eleccions presidencial a Turquia, país hereu de l'antic imperi otomà, els sarraïns han estat abatuts per les tropes del capità Angelats. "Mentre el món sigui món, es llegirà dins la història que els sollerics aquest dia alçaren honor i glòria", ha dit el capità Angelats davant els antics turcs retuts i els cristians victoriosos.

El capità Angelats entra amb les tropes cristianes

La derrota dels moros, que entraren dins Sóller dia 11 de maig del 1561, estava escrita de fa estona. Si Erdogan torna a ser president del seu país és un fet que s'haurà de decidir a la segona volta de les eleccions presidencials turques, dia 28 de maig, el mateix dia en que els balears decidiran també qui trien al Parlament, consells i ajuntaments.

stats