Part Forana 15/11/2019

El GOB sobre residus contaminants llançats al medi rural: “El problema ens sobrepassa”

Des d’Unió de Pagesos s’adverteix del gran impacte que pot tenir en el sector agroalimentari, si no s’hi posa solució

M. B.
2 min
Pel GOB, “el problema ens sobrepassa i no reaccionam”

PalmaLa portaveu del GOB, Margalida Ramis, assegura que “les dimensions del problema -dels residus contaminants llançats al medi rural- ens sobrepassa i no acabam de reaccionar”. No obstant aixó, creu que “no hem de desistir, cal rompre la dinàmica de consum abans que sigui massa tard i posar-hi fre, a escala política i social”.

Per aquest grup ecologista, la Llei de residus és un bon instrument per combatre els efectes nocius i de degradació que genera l’ús de plàstics, “però es fa necessari implementar-ho amb accions valentes que la facin efectiva”. “Una bona opció és aplicar el sistema de dipòsit i devolució d’envasos (SDDE), que torna la bestreta que s’ha fet quan s’ha adquirit el producte”, explica Margalida Ramis.

Pel GOB, la dispersió de plàstics en el medi rural necessita una solució urgent. Així mateix, alerta que el desbrossament a les voravies de les carreteres s’ha de fer després de la recollida de residus, perquè “si es fa abans, es capolen i no es retiren bé”.

Calen campanyes de conscienciació

Unió de Pagesos veu el problema de la invasió de plàstics amb molta preocupació, atès l’impacte que pot tenir en el sector agroalimentari. El seu secretari, Sebastià Ordines, pensa que la millor eina “és crear consciència en tots els àmbits: en l’educació i també amb campanyes per als turistes que ens visitin, dirigides a la ciutadania en general”. Ordines reconeix que les finques més properes a les carreteres més transitades són les que més pateixen els efectes de l’incivisme i que els pagesos es veuen obligats a netejar allà on no arriba el servei de les concessionàries del manteniment de carreteres.

Però quines mesures es prenen en el sector primari per contribuir a evitar la degradació del camp mallorquí en matèria de contaminació per la presència de plàstics? El secretari del sindicat pagès explica que en l’agricultura hi ha tres tipus de plàstics: els envasos dels productes fitosanitaris, “que tenen una legislació fixada i si se’n fa un mal ús està penalitzat”; els plàstics del terra que es posen per evitar el creixement de l’herba i els del reguiu.

“Des del Fogaiba se sol convocar de manera periòdica un concurs públic per tal de contractar empreses que recullin els residus, ja siguin plàstics protectors o bé mànegues de degoteig”, destaca Ordines. “Els envasos de fitosanitaris s’han de dipositar als punts SICFITO habilitats, perquè tenen un tractament específic. Els hàbits de fresar el terreny on s’ha posat plàstic al terra estan prohibits. De fet, les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna) estan subjectes al compromís de la protecció mediambiental. Si no es compleix, el productor infractor s’arrisca a quedar sense l’ajuda de la Unió Europea”, adverteix Unió de Pagesos.

Plàstics fets de cèl·lula de patata per a l'agricultura

La introducció de plàstics creats a partir de cèl·lula de patata és considerada per Unió de Pagesos com una bona oportunitat per anar arraconant i eliminant la presència de plàstics combustibles en el procés de producció agrària. “Es tracta d’un material natural que es pot capolar sense problemes i llavors queda fixat en el terreny com a matèria orgànica. No té, per tant, cap impacte negatiu com a component del sòl”, explica Sebastià Ordines.

stats