Cossiers d'Algaida
Part Forana 13/01/2024

Passa històrica a Algaida: Una dona farà de Dimoni dels Cossiers per primera vegada

El Dimoni serà Elionor Serra Oliver, una jove que ja forma part de l'agrupació de Cossiers

Joan Socies
3 min
Elionor Serra fent de Dama en el ball de l'Obriu-mos de l'any passat per Sant Honorat

PalmaAquest dimarts, dia de Sant Honorat, amb el rotle de Cossiers d’Algaida una dona interpretarà el paper de Dimoni per primera vegada en la història. No serà una persona aliena als Cossiers, serà una de les dames de l’agrupació, Elionor Serra Oliver, una jove que ja entrà a l’agrupació dels Cossiers reivindicant que volia ocupar el paper de Dimoni.

Ahir vespre el col·lectiu de Cossiers d’Algaida va dur a terme l’acte de clausura del 50è aniversari de la recuperació dels Cossiers. Allà es mostrà, de nou, el documental elaborat pel periodista d’IB3 Televisió Joan Martí Mir. Després el seguí un col·loqui entre antics i actuals cossiers. Per concloure l’acte, Jordi Juan, un dels responsables de l’agrupació, fou qui va donar a conèixer la decisió amb la qual els Cossiers d’Algaida obren la porta que les dones, i els homes, ocupin qualsevol dels papers de l’agrupació. Juan assenyalà que enguany s’elegirà una nova fornada “de persones” que vulguin ballar els Cossiers sense distinció del paper que vulguin ocupar dins la dansa. A Algaida, els Cossiers ja foren pioners el 1974 en donar el paper de la Dama a una dona. Fins aleshores sempre havia ocupat aquest paper, com el de la resta d’integrants de la dansa, una figura masculina. Juan també recordà que, “com hem vist en el documental, ja hi ha hagut dones que han ballat de Cossier i homes que han ballat de Dama”.

Però la novetat als Cossiers d’Algaida i, per extensió a la resta de Cossiers de Mallorca, és que per primera vegada una dona farà el paper de Dimoni. Serà aquest dimarts durant la festa de Sant Honorat.

Ricard Echevarria, també responsable del col·lectiu, assenyalà que “al final és una persona més que forma part del col·lectiu qui farà un dels papers de la dansa. Tenim diferents persones que fan de dimonis i no sempre tenen disponibilitat per ballar per Sant Honorat, un dia que només és festiu a Algaida, i això suposa que altres integrants hàgim hagut d’assumir el paper de Dimoni com ara ho farà Elionor”.

Serra va entrar de Dama el 2016 després de guanyar un sorteig amb dues al·lotes més que volien ocupar aquest lloc. Així, no fou fins al juliol de 2018 quan va començar a ballar de Dama. En aquella ocasió, també s’havien d’elegir nous balladors, homes, per fer de Cossiers.

A partir d’ara, el rotle de Cossiers d’Algaida ha obert tots els papers de l’auca a les persones de qualsevol gènere. Amb l’entrada de la nova fornada de balladors pot passar que cinquanta anys després de veure ballar l’amo en Joan Tiu de Dama tornem a veure un home en el paper de la Dama.

Altres cossiers

El fet que una dona interpreti el paper del dimoni és una novetat en les colles de Cossiers de Mallorca. Sabem de l’existència d’agrupacions íntegrament femenines, com puguin ser les balladores de Montuïri que ballaren a Madrid a mitjan anys cinquanta del segle passat, les dones que ballaren a Cal Dimoni per als turistes o l’actual agrupació de dansaires de Son Sardina. Però mai, ni en aquests indrets ni a Alaró, ni a Manacor, altres indrets de Cossiers, una dona havia fet el paper del Dimoni o antic bovo.

Avui, Manacor i Alaró ja han obert el paper de Cossier a les dones. A Alaró una dona ja ha interpretat tots els papers menys el de Dimoni. A Manacor, a principi dels anys vuitanta, quan es va recuperar, van seguir el camí obert per Algaida i van posar una dona en el paper de la Dama, però no ha estat fins més recentment que s’ha obert el paper de Cossier a les dones. A Pollença, amb la recuperació també és una dona que fa de Dama i encara mai no hi ha hagut una dona que faci de Cossier.

A Algaida, segons s’explica en el documental dirigit per Joan Martí, en una ocasió, amb motiu d’un homenatge a les dones i davant la falta d’un dels cossiers homes, una de les dues dames que hi havia va fer de Cossier.

A Montuïri tota la colla és integrada per homes. Un indret on, ben segur, fins que no hi hagi una nova fornada de Cossiers no s’obrirà l’accés a les dones, tot i que del 2018 ençà el debat és al carrer.

stats