Medi ambient
Part Forana 04/12/2022

Rafel Solivellas: “La nul·la vigilància converteix Sóller en un lloc ideal per a la pesca furtiva”

Impulsor d’una reserva marina a la costa nord

2 min
Rafel Solivellas

PalmaLa costa nord de la serra de Tramuntana suma dos factors que converteixen la zona en el lloc adient per a la pesca il·legal. Primer, pel fet que només hi ha un port on poder llançar embarcacions (el de Sóller). Per això, els esforços de vigilància –que són escassos– es dediquen sobretot a altres zones amb més instal·lacions portuàries i que suposadament haurien de ser més concorregudes. També pel fet de ser aigües exteriors, la vigilància de les quals és competència de l’Estat, encara amb menys recursos que el Govern. Tot això genera una vigilància pràcticament nul·la a la zona, cosa que els pescadors furtius aprofiten per fer estralls. “Molts de pescadors recreatius saben que a Sóller no hi ha control i hi pesquen de més”, explica Rafel Solivellas, el bussejador que fa 14 anys que encapçala la proposta per crear una reserva marina d’interès pesquer a la costa nord de la Serra.

El projecte va néixer l’any 2008 sota el nom de ‘Per sa Illeta, Reserva Marina’, amb l’objectiu de recuperar i conservar la biomassa marina, també per augmentar la productivitat pesquera i beneficiar l’economia del sector. “Tenim el consens dels pescadors, de l’Ajuntament, del Govern i també el compromís de l’Estat, però l’execució d’aquesta reserva no arriba”, lamenta Solivellas.

L’exemple de Sóller demostra la dificultat que hi ha a l’hora d’aconseguir la protecció de les aigües. “Tothom hi està d’acord fins que hi han de posar doblers”, conta el bussejador. No obstant això, Solivellas assegura que seria bo d’acontentar: “Després de 14 anys, ens bastaria que es complís la llei actual quant al màxim de captures permeses de cada espècie”. Això implicaria un augment de la vigilància en aquesta àrea marina, una reivindicació que va implícita en la demanda social de fer una reserva marina d’interès pesquer en aquest indret. En concret, la proposta dels sollerics abraçaria unes 5.000 hectàrees marines entre sa Illeta (Sóller) i el Morro d’en Llobera (Escorca). “En aquest projecte hem exclòs el Munt de s’Illa, ja que és un punt important per a la pesca recreativa i professional de la zona”.

Per impulsar la iniciativa, Solivellas ha promogut durant els darrers 14 anys multitud d’activitats i esdeveniments: concursos de fotografia submarina, tallers per a infants i xerrades, entre d’altres. El més emblemàtic sens dubte és, però, el concurs de fotografia submarina, que enguany ha arribat a la dotzena edició. “Només els dos anys de pandèmia no el vàrem poder fer”, explica Solivellas. Es tracta d’una iniciativa que reuneix prop d’una cinquantena de persones, entre participants i organitzadors. 

Tot i això, Solivellas reconeix que la tasca d’encapçalar durant tants d’anys una proposta d’aquesta complexitat l’ha cansat: “Du molta feina i he quedat una mica tot sol. És necessari que hi hagi més empenta social que exerceixi pressió als polítics”. Actualment, el projecte de la reserva de sa Illeta està en pausa, ja que les darreres actuacions que va fer l’Estat va ser comanar un estudi de viabilitat.

stats