Recursos hídrics
Part Forana 23/01/2023

Només 31 municipis de les Illes han presentat el pla de gestió de l'aigua exigit el 2017

El Govern estima que se'n malbaraten 35 milions de metres cúbics a l'any

2 min
Els embassaments del Gorg blau i Cúber, plens.

PalmaNomés 31 dels 67 municipis de les Illes han complert amb l'obligació de presentar el pla de gestió sostenible de l'aigua que tenia com a termini màxim el mes de desembre de 2021. Es tracta d'una eina que serveix planificar el subministrament d'aigua i evitar restriccions en possibles casos de sequera.

En concret, el document ha de preveure un conjunt d’actuacions i activitats que permetin reduir la demanda d’aigua, millorar-ne l’eficiència i evitar el deteriorament dels recursos hídrics disponibles en el futur. Els municipis que encara no presentat aquest document són majoritàriament de Mallorca. A Menorca, dos no l'han presentat, mentre que a Eivissa i Formentera, tots els ajuntament han complert.

Els 38 municipis que no han fet els deures són: Alcúdia, Algaida, Andratx, Ariany, Binissalem, Búger, Bunyola, Campanet, Consell, Costitx, Escorca, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Llucmajor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Palma, Petra, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Selva, Sencelles, Sineu, Sóller, Son Servera, Valldemossa, Vilafranca de Bonany, Ciutadella i es Migjorn Gran.

La directora general de Recursos Hídrics, Juana María Garau, advertí, en el marc d'una reunió amb els ajuntaments el passat 19 de gener, que "en situació d'emergència climàtica, no podem deixar a l'atzar la gestió d'una crisi per manca de subministrament". En aquesta línia, des del Govern s'ha instat els municipis a tenir acabats pous de reserva i les infraestructures que siguin necessàries per evitar situacions com les de l'estiu passat, quan l'increment de demanda va ser tan elevat que malgrat haver-hi recurs, no es va poder garantir el subministrament en alguns llocs.

Pèrdues

Pel que fa al malbaratament, el Govern estima que cada any es perden 35 milions de metres cúbics d'aigua. Es tracta d'una xifra considerablement alta, si es té en compte que Cúber i el Gorg Blau aporten, cada any, entre 7 i 8 milions de metres cúbics respectivament. El Pla Hidrològic, aprovat el 2019, marcava com a objectiu màxim, pèrdues del 21% a finals de 2021 i la revisió per al període 2022-27 fixa un objectiu del 17%, un nivell que avui només es registra a tres municipis de les Balears: Sant Lluís, Santa Eulària del Riu i Formentera.

El 2017 es va aprovar el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera on s'inclou la obligació per part dels Ajuntament d'elaborar aquest pla. Posteriorment, s'incorporaren a la revisió del Pla Hidrològic que es va aprovar el 2019. Des de llavors, el Govern ha anat enviant requeriments als municipis i Recursos Hídrics acaba d'adjudicar una partida de 2,3 milions d'euros del Fons NextGenerationEU per a millorar el proveïment d'aigua dels pobles.

stats