La Sala
Part Forana 09/09/2021

Antoni Serra: "No sé si el posicionament que té Monjo amb la depuradora li ha servit per guanyar vots"

6 min
El batle de Muro, Antoni Serra.

MuroAntoni Serra (Convergència Democràtica Murera) és el batle de Muro. Va entrar en política a 29 anys i des de llavors s'hi ha dedicat. La seva passió per l'esport el va dur a ser el regidor de l'àrea en diverses ocasions. A les darreres eleccions va aconseguir la vara de l'Ajuntament, gràcies a un pacte amb El Pi i el PP. Serra està al capdavant de la batlia durant els 32 primers mesos de la legislatura, després serà Miquel Porquer (El Pi) qui n'assumirà el càrrec els darrers 16 mesos del mandat. La popular Marga Ballester s'ocupa de la delegació de la Platja de Muro.

Com ha estat el vostre mandat fins ara?

— A causa de la pandèmia, ha estat complicat. Pensava que seria més agradable ser batle, però de sobte va arribar el coronavirus. Ha estat difícil gestionar-ho, però entre tots ho hem aconseguit. 

Estau satisfet en la manera com heu gestionat la crisi sanitària?

— Sí, perquè he fet tot el que he pogut. Per exemple, hem rebaixar impostos, com el de les terrasses i la taxa de fems, entre d'altres. Vàrem fer els pressupostos pensant que la vacuna arribaria a temps, però no ha estat així. Per sort, hem pogut utilitzar el romanent. 

A causa de la pandèmia, heu deixat de banda projectes amb els quals us havíeu compromès?

— No. Hem anat complint el que teníem en el programa electoral. Hem renovat parcs infantils, s'inaugurarà el centre de dia i, abans que acabi l'any, farem l'arxiu. Més o menys farem tot el que teníem projectat.

Un dels vostres projectes era reformar l'antiga escola graduada per convertir-la en un gran centre cívic, cultural i social. Però, per ara, no s'ha arribat a fer a causa de l'elevat cost que suposa… Finalment aquest projecte quedarà aturat o es farà durant aquesta legislatura?

— Tenim ganes de fer algun projecte en aquest indret, però encara no n'hem fet cap.

Heu demanat al Consell de Mallorca i al Bisbat que s'encarreguin del manteniment de la possessió de Sant Jeroni, que es troba en un estat molt deteriorat. Heu rebut resposta?

— No. També està en marxa una variant de la ruta senderista 222 que va d'Artà a Lluc. Voldríem que passàs per Sant Jeroni per transformar-lo en un alberg.

Quants hotels hi ha oberts ara la Platja de Muro?

— Quasi el 100%, però no amb l'ocupació total. Els hotelers no estan contents, però almenys han obert.

Com es pot equilibrar una zona turística tan forta amb un parc natural com el de l'Albufera i amb una zona de dunes protegides?

— És molt complicat. Fa molts d'anys que hi convivim i ho duim bé. L'Albufera atreu un altre tipus de turisme, ajuda a desestacionalitzar una mica. Crec que hauríem de cercar altres sistemes de turisme, però de moment el sol i platja és el que mana.

Hi ha diferents informes climàtics que diuen que el nivell de l'aigua anirà augmentant, i un dels municipis més afectats serà Muro...

— Sí. Cada vegada tenim menys platja perquè la mar va pujant. S'ha d'actuar aviat. El tema de la regeneració de platges és molt important, perquè cada vegada tenim menys arena i, en un futur, Muro serà un dels llocs més afectats. Els corrents marins s'enduen l'arena a Alcúdia, però no torna.

Us preocupa aquesta situació?

— Sí. Gran part dels ingressos de Muro són de la platja i, si desapareix, ens passarà factura. Un any bo solem tenir uns ingressos anuals de gairebé un milió d'euros. Per això, crec que a curt termini s'ha de regenerar la platja i a la llarga també s'haurien de cercar altres maneres de fer turisme.

Quina és la relació de Muro amb Costes?

— L'únic problema que tenim amb Costes és la delimitació de les Casetes dels Capellans. Creim que aquest punt hauria de ser de Domini Públic Terrestre, i no de Costes. Ells ens han marcat una limitació i a nosaltres no ens convenç, hi hem al·legat i esperam la seva resposta. Potser haurem d'anar a Madrid per solucionar aquest tema. Volem fer un pla especial de Capellans perquè són unes 140 casetes molt peculiars, sense clavegueram... i volem que quedin dins el nostre control, no de Costes.

 Costes tampoc no autoritza a tres restaurants situats a les Casetes dels Capellans instal·lar terrasses amb taules i cadires. L'Ajuntament va demanar mantenir-les. En quin punt es troba aquesta problemàtica?

— Aquest problema és diferent del de la delimitació. Costes no deixa que aquests restaurants tinguin taules i cadires damunt l'arena. Hi hem al·legat, però tampoc no hem rebut resposta. Pareix que Costes no té temps per contestar les nostres al·legacions.

Què passarà si Costes no accepta les al·legacions que heu presentat?

— Pot acabar amb un recurs contenciós i la situació es pot allargar molt. Si Costes acceptàs les nostres al·legacions, faríem un pla especial per a la zona de Capellans.

La massificació que pateixen les Casetes dels Capellans va fer que fa uns anys l'Ajuntament contractàs vigilants privats per fer front als problemes d'aparcament. Va funcionar aquesta mesura?

— Sí. Vàrem contractar vigilants privats i, quan ja no hi cabien més cotxes, no hi deixaven entrar ningú. La Guàrdia Civil va dir que no podíem tenir a ningú que aturàs el pas, i ara només hi ha un informador.

També us heu plantejat suprimir l'aparcament dels Capellans... En cas que finalment ho duguéssiu a terme, quina alternativa proposau?

— Sí. Volem posar Acire a l'entrada de les Casetes dels Capellans, i tot aquell que no visqui a les Casetes o no estigui empadronat a Muro no hi podrà entrar. Qui hi aparqui serà sancionat.

I què passarà amb la resta de mallorquins i turistes que volen gaudir de les Platges de Muro?

— Hauran de cercar altres zones. Davant l'Eroski tenim un petit solar i potser hi podríem habilitar un aparcament. Només hi cabrien uns 50 vehicles, com a màxim. És un tema molt complicat.

El mes d'agost, l'oposició (UiM) va advertir que l'equip de govern ja ha gastat gairebé un milió d'euros en factures extrajudicials. Fins i tot en un ple va dir que aprovar factures en l'informe en contra de l'interventor era una "tònica habitual" de l'Ajuntament. Com us defensau? A què es corresponen aquestes factures?

— Amb la Llei de contractació s'ha de fer un contracte de tot. Hi ha moltes factures petites, com per exemple de telèfon, els ambientadors, les estores i menjar de la residència, entre d'altres, per a les quals ens costava fer contractes, perquè eren serveis molt repetitius durant tot l'any. Però de cada vegada en feim més, perquè no siguin extrajudicials.

Quina és la vostra relació amb el batle de Santa Margalida, Joan Monjo?

— Ens duim bé. Cada un defensa els seus temes.

Respecte del tema de la depuradora de Son Bosch, quin és el vostre posicionament? Coincidiu amb Monjo?

— No. Ens és igual si Monjo no fa una depuradora, el que volem és que s'hi posi solució. Santa Margalida n'hauria de tenir una de pròpia i no dur els residus a un altre lloc. No sé si el posicionament que té Monjo amb la depuradora li ha servit per guanyar vots. És una arma que ha estat bona per a ell, perquè té tot el poble a favor seu. Nosaltres només demanam a Medi Ambient que faci les passes necessàries perquè se solucioni. Tothom sap que a Muro no ens deixaran ampliar la de Son Bosch, perquè està dins un Parc Natural. Des del meu punt de vista, la solució és que es faci una depuradora al poble que no en té. Monjo posa l'excusa de l'emissari, però ara reben l'aigua més mal depurada.

Creis que Medi Ambient es desentén de les seves responsabilitats amb relació a la depuradora de Son Bosch? Heu arribat a denunciar Abaqua per aquest tema...

— Sí, perquè Abaqua es desvinculava del tema fins que no arribàssim a un acord. Vàrem trobar que rompre amb el conveni no era legal i ara esperam que el jutge sigui comprensiu. Si la solució és que es faci una depuradora a Santa Margalida, que algú ho digui a Monjo. Hi ha una partida de doblers destinada a aquest projecte que es poden perdre. Si això passa, haurem de tornar a començar de zero i esperar deu anys més. No sé si això és l'arma de Monjo: començar de zero i que tornin a passar els anys.

D'aquí a uns mesos cedireu la vara a Miquel Porquer (El Pi), amb qui teniu pacte. En quin punt us agradaria deixar-li el càrrec? Què us queda per fer?

— Crec que deixarem bastants de projectes arreglats. Haurem posat la primera pedra de l'escoleta municipal. També hem fet el parc infantil, hem cercat zones d'aparcament i hem d'acabar l'arxiu. M'agradaria que els murers veiessin que he fet tot el possible per ajudar el poble durant la crisi sanitària.

Vós sou d'un partit independent. Us sentiu més còmode amb el PP o El Pi?

— L'estabilitat de Muro ha estat bona, tot i que en un matrimoni sempre hi ha alguna petita disputa. Hem treballat junts per millorar la situació del poble. No hem tingut discussions importants.

 Us tornareu a presentar a les pròximes eleccions?

— M'agradaria, però no ho sé. Aquesta decisió la prendrà el partit. Si troba que no m'hi he de presentar, no m'enfadaré.

 

stats