Part Forana 29/06/2023

Xisca Lascolas: "No hem penjat la bandera LGTBIQA+ a l'Ajuntament perquè s'ha pactat neutralitat amb Vox"

Batlessa de Llucmajor

4 min
La batlessa de Llucmajor, Xisca Lascolas (PP).

PalmaFrancisca Maria Lascolas Rosselló (Llucmajor, 1986) ha estat la primera dona a convertir-se en batlessa del seu poble. Gràcies a un acord amb Vox i ASI, governarà l'Ajuntament durant els pròxims quatre anys. Lascolas, però, no és novella en política. En el darrer mandat, ha estat regidora de Cultura i durant l'anterior va ser edil a l'oposició. Entre els principals projectes que vol enllestir al municipi hi ha la construcció dels dos centres de salut projectats, l'institut a les urbanitzacions i la millora de les dues carreteres principals, la d'Algaida i la del Cap Blanc.

El rellotge de la façana de l'Ajuntament no funciona. Quan l'arreglareu?

— Al mandat anterior ja es van treure els doblers del romanent de Tresoreria, que són prop de 35.000 euros, i ara s'ha de licitar la contractació de l'arranjament. Ara ja no s'ha de canviar la peça, sinó que s'ha de canviar tot, i es preveu que sigui aquest estiu.

Hi ha queixes del servei de neteja viària i també de la recollida de fems. Estau contents amb les empreses concessionàries?

— És cert que hi ha queixes dels veïns en aquest sentit, però ara traurem un macrocontracte que unificarà ambdós serveis. És un dels temes amb què encara no m'he assegut a fer feina, però el nostre objectiu és unificar-ho per optimitzar els resultats. Si primer es fa net el carrer i llavors es recullen els fems, la primera feina no ha servit de res i això és una cosa que volem evitar. També la gent reclama una millor neteja dels contenidors i esperam que amb el nou contracte això se solucioni.

Teniu el servei de recollida porta a porta a Llucmajor poble. Preveis ampliar-lo a altres nuclis?

— Ara per ara, només s'estudia a la zona de les urbanitzacions.

Però ja fa més de deu anys que es parla de dur-lo a aquesta zona.

— Sí, ve del mandat 2015-2019 i, a més, és un projecte en què creuen tots els partits polítics del Consistori, però les passes són lentes en aquest sentit.

També els veïns comenten que hi ha talls d'aigua injustificats. Hi ha algun problema amb el servei d'aigua?

— Sempre que hi ha talls d'aigua, evidentment són justificats, i són perquè o bé Aqualia o bé algun veí han detectat una fuga. A més, la ciutadania ha de saber que es pot donar d'alta en un servei informatiu de l'empresa que gestiona el servei i que avisa quan aquests incidents succeeixen.

Són recurrents, però, aquests talls?

— Hi ha zones concretes en què hi ha hagut talls seguidament, però en tots els casos no ha estat responsabilitat d'Aqualia ni de l'Ajuntament, sinó que han estat imprudències d'altres veïns. De vegades es talla l'aigua i no saben per què, es pensen que el servei no funciona i el que ha passat és que un veí ha passat amb un tractor per damunt una canonada i l'ha rompuda. Això va passar al mes de maig, per exemple. Des de l'Ajuntament, però, no assenyalam qui ho ha fet.

Com viviu la massificació turística a Llucmajor?

— Aquí hi ha el boom del mes de juny dels estudiants a l'Arenal, però enguany ha estat molt controlat i no hi ha hagut cap incident. Pareix que els joves venen amb una altra mentalitat i a Llucmajor no hi ha ni balconing ni coses estrambòtiques com les que surten per la televisió. El que sí que ha trobat la policia són menors bevent begudes alcohòliques.

Hi ha alguns parcs solars prevists a la ruralia de Llucmajor. Quina posició teniu respecte d'ocupar sòl rústic en plaques solars?

— Crec que tota l'energia renovable és positiva sempre que tinguin els informes tècnics favorables. Els indrets aquí on es fa són legals i passen pels departaments que han de passar.

I creis que hi ha d'haver una zonificació i planificació de com i on s'han de fer aquestes instal·lacions?

— Evidentment, hi ha d'haver una norma genèrica que ens digui com, de quina manera i fins a quin punt s'han de fer aquests parcs. Llucmajor és el municipi més extens en pla i tenim més espai per poder-ne posar.

Quins són els vostres principals projectes?

— Aquest projecte de govern és continuista. Durant el passat mandat es van sembrar moltes llavors i volem veure'n els fruits. Pitjarem per acabar els dos centres de salut, tant el de l'Arenal com el de Llucmajor poble, també l'institut a la zona de les urbanitzacions i la millora de les dues carreteres principals, la d'Algaida i la del Cap Blanc.

Ara que estaran governades pel PP, tindreu més suport de les administracions supramunicipals?

— Jo esper que sí.

Hi ha hagut fluïdesa en aquesta legislatura passada?

— Ha estat complicat. És cert que la pandèmia ha aturat coses, però hi ha hagut projectes que no s'han fet. Hi ha hagut manca d'inversió a Llucmajor. Per exemple, hi ha el projecte de l'habitatge públic que està aturat. Tenim dos solars cedits a l'Ibavi des de fa 12 anys, han passat governs de tot color i encara no s'ha fet.

Heu penjat la bandera LGTBI al carrer, però no a la façana de l'Ajuntament, com l'any passat.

— Vox Llucmajor no va posar cap impediment perquè es posàs al carrer, que és on posam la de Llucmajor per la Patrona.

I en va posar perquè es penjàs a la façana?

— Bé, dins l'acord de govern s'inclou la neutralitat dels edificis públics.

Es mantindrà aquesta neutralitat amb altres causes com, per exemple, una iniciativa 'provida'?

— S'haurà de consensuar.

stats