Part Forana 16/08/2021

El Murterar redueix les hores de funcionament anual a partir d'aquest dimarts

Passaran de 1.500 a 500, que equivalen a 20 dies l'any

ARA Balears
2 min
La polèmica pel transport del carbó continua mentre es mantingui el Murterar

AlcúdiaLa central tèrmica del Murterar d'Alcúdia reduirà a partir d'aquest dimarts les hores de funcionament anuals. En concret, els grups tres i quatre d'aquesta central reduiran de 1.500 a 500 les hores de funcionament, que equivalen a 20 dies l'any, segons informa el Govern en una nota.

"Avui feim una passa més en la descarbonització del nostre arxipèlag i avançam cap a un futur cada vegada més verd, sostenible i respectuós amb el nostre planeta. En només dos anys el carbó ha passat de generar el 50% de la nostra electricitat a suposar-ne menys d'un 5%", ha explicat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

"S'acaba el carbó i el futur està en mans de les energies renovables, que generen llocs de feina de qualitat i estables i que són sinònim de creixement econòmic. La nostra aposta és clara: incrementar el parc d'energies netes a tota la comunitat perquè l'any 2023 un 25% de la nostra energia es produeixi per mitjà de renovables", ha dit.

Per la seva banda, el director general d'Endesa a les Balears, Martí Ribas, ha destacat que "en aquests moments necessiten fer feina conjuntament les empreses i administracions implicades per vèncer les inèrcies que encara avui fan difícil avançar amb la velocitat que voldríem cap a la descarbonització de manera decidida".

Cal recordar que dia 31 de desembre del 2019, la Llei del canvi climàtic de les Balears va fer possible el tancament dels grups u i dos del Murterar, els més contaminants d'aquesta central tèrmica. En aquest moment també es va fixar un màxim de funcionament de 1.500 hores l'any per als grups que quedaven operatius, el tercer i el quart. Aquest tancament parcial va implicar una reducció total del 10% de les emissions contaminants de les Balears i un 27% de les que produeix el sector elèctric illenc.

stats