Societat 30/12/2019

El tancament de la meitat del Murterar retalla des d'avui un 10% les emissions de CO2 a les Balears

Les dues unitats de la central elèctrica que continuaran operatives fent servir carbó només podran funcionar un màxim de 1.500 hores anuals

Kike Oñate
3 min
La polèmica pel transport del carbó continua mentre es mantingui el Murterar

PalmaLes dues unitats més contaminants de la central elèctrica del Murterar han deixat de funcionar definitivament aquest dilluns, com es va anunciar a final del 2018. El tancament parcial implica una reducció total del 10% de les emissions contaminants de les Balears i un 27% de les que produeix el sector elèctric illenc, segons dades de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. El conseller i vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, explica que el subministrament elèctric està "absolutament garantit" perquè es reforça el funcionament de les centrals de Cas Tresorer i Son Reus, on es fan servir cicles combinats de gas natural i vapor d'aigua i que són molt menys contaminats que les del Murterar, que funcionaven amb carbó.

A partir d'ara i fins a l'agost de 2021, els dos grups que queden operatius al Murterar i que fan servir carbó només podran funcionar un màxim de 1.500 hores a l'any. Després, com han comentat fonts de la Conselleria, es preveu que el còmput d'hores màxim quedi reduït a 500 hores anuals fins al tancament definitiu de la central. Sobre això, Yllanes ha dit que "és un compromís adquirit amb la Llei de canvi climàtic", i ha afegit que suposa una passa molt important per assolir la descarbonització de les Illes, a més d'una "millora de la qualitat de l'aire", com afirma el conseller.

La portaveu d'Endesa a les Balears, Maria Magdalena Frau, explica que encara no hi ha una data definitiva sobre quan es tancarà completament la central, perquè primer "cal tenir un segon cable entre Mallorca i la Península" i "s'ha d'augmentar el ritme d'instal·lació d'energies renovables". Frau també apunta que a la Península les centrals elèctriques d'Endesa estan tancant totes les unitats que produeixen amb carbó, però la insularitat condiciona aquest procés a les Balears. Tot i això, la presidenta del Govern, Francina Armengol, va assegurar que es tancaria de manera definitiva el 2026 o el 2027. D'altra banda, la portaveu valora positivament que el tancament de la meitat del Murterar respon a un treball entre el govern espanyol, l'autonòmic i l'empresa.

El grup ecologista GOB ha celebrat la mesura assegurant que amb el tancament de les dues unitats s'inicia "un nou cicle per al futur energètic" de Mallorca. El 2010 l'entitat ja va reclamar el tancament de la central del Murterar, a més de presentar un informe en què s'exposaven els impactes de la producció elèctrica amb carbó. "El repte energètic és gran i imprescindible", han explicat en un comunicat, i han afegit que el tancament progressiu és una "passa indispensable" i que continuaran treballant per aconseguir una transició energètica urgent, justa i sostenible.

Entre les centrals més contaminants d'Europa

Cal recordar que l'informe d'àmbit europeu Last Gasp, realitzat per la plataforma Europe Beyond Coal, va incloure el Murterar a la llista negra de centrals contaminants del continent. Segons els càlculs estadístics de la plataforma per al 2016, la central d'Alcúdia provocà 40 morts prematures en un any, a més de 29 casos de bronquitis crònica en adults i 33 ingressos hospitalaris. Segons les dades de l'informe, la central del Murterar va emetre durant l’any 2016 2,3 milions de tones de diòxid de carboni (CO2), 4.994 tones de diòxid de sofre (SO2), 2.764 tones d’òxid de nitrogen (NOx) i 92 micrograms per metre cúbic de partícules en suspensió PM10, les quals penetren fins a les vies respiratòries baixes.

El tancament de la central, a més, no va ser ben rebut per tothom. En un principi la possibilitat que s'apagassin totes les unitats de cop va provocar un enorme clima de tensió i angoixa entre els treballadors del Murterar. El comitè d'empresa demanava, precisament, el que s'ha arribat a fer: tancar dos dels quatre grups generadors (els més antics, que funcionen des de 1981 i 1987) i desactivar els altres dos més endavant, a més de fer canvis tècnics per reduir les emissions d'òxid de carboni a l’atmosfera.

Els efectes nocius del carbó, en xifres

Endesa és la sisena companyia més contaminant d’Europa, amb 410 morts prematures anuals provocades per les seves emissions. L’alemanya RWE és la primera, amb 1.880 morts prematures a l’any.

Les dades de l’informe Last Gasp també inclouen un càlcul sobre l’asma en infants en el cas del Murterar: la central va provocar 1.332 dies amb símptomes d’asma en infants.

Les patologies associades a la contaminació causada pel Murterar provoquen una pèrdua de 14.981 jornades de feina a l’any, amb la consegüent repercussió econòmica.

La mitjana anual de la despesa sanitària provocada per la central alcudienca és de gairebé 65 milions d’euros (64.963.301 euros). Cada any, 33 persones pateixen un ingrés hospitalari per aquest motiu.

Les centrals de carbó europees varen emetre a l’atmosfera un total de 659 milions de tones de diòxid de carboni. El CO2 és un dels principals responsables del canvi climàtic.

stats