Part Forana 08/10/2019

Un projecte urbanístic arran del far amenaça una de les postals turístiques de Capdepera

MÉS exigeix l'aplicació de la Llei d'urbanisme de les Illes Balears i la desclassificació immediata

M. B.
2 min
Cartell de la promoció de les quatre viles en el far de Capdepera.

CapdeperaMÉS per Capdepera ha demanat la desclassificació del sòl urbà de la part alta del far en aplicació directa de les normes de paisatge de la Llei d’urbanisme. La intenció d’una promotora de construir quatre xalets unifamiliars a la part més alta del far, a escassos 100 metres d’aquest enclavament, "suposaria un desastre urbanístic", segons MÉS, i posaria fi a una de les postals turístiques del municipi.

Far de Capdepera amb la zona on es vole fer un projecte urbanístic (cercle negre).

Actualment, la zona amenaçada és urbana, segons les normes subsidiàries del 1986, encara en vigor. De llavors ençà, cap equip de govern a l’Ajuntament ha desclassificat aquest espai del far ni tampoc ha estat objecte de protecció en cap normativa urbanística supramunicipal.

L’espai en perill es troba a la part més alta de la muntanya, just al costat del far i de la torre Esbucada, per la qual cosa la construcció de nous edificis suposaria un gran impacte mediambiental i urbanístic, ja que afectaria una de les vistes i un dels paisatges més emblemàtics del municipi. Si s'executa la promoció immobiliària, es perdrà tot el camp visual sobre la badia de Cala Rajada, el poble de Capdepera i el castell. Aquesta zona és utilitzada com a reclam en totes les promocions turístiques.

Els membres de MÉS per Capdepera, a la zona que es vol urbanitzar.

L'agrupació local de MÉS assenyala que per combatre aquest intent urbanitzador s'ha de posar en marxa l'aplicació l’article 68.1.b de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears: “En els llocs de paisatge obert i natural, sigui rural o marítim, o en les perspectives que ofereixin els conjunts urbans de característiques historicoartístiques, típics o tradicionals, i a les immediacions de les carreteres i camins de trajecte pintoresc, no es permetrà que la situació, la massa, l’alçària dels edificis, els murs i els tancaments o la instal·lació d’altres elements limitin el camp visual per contemplar les belleses naturals, rompre l’harmonia del paisatge o desfigurar-ne la perspectiva pròpia”.

"Entenem que es tracta d’un cas de manual d’aplicació d’aquesta disposició, que està per damunt del planejament municipal", expliquen des de MÉS. "No queda cap altra sortida, en conseqüència, que la desclassificació del triangle urbà més pròxim al cim, tant per aquest motiu com pel fet que es podria tractar d’un fals urbà, una zona urbana que pensam que no té serveis i que mai ha estat desenvolupada", afegeixen.

stats