Part Forana 14/01/2022

Més noms i històries de la fossa de Porreres: identificades les restes d'Antoni Company Oliver

El 15 de febrer del 1937 va ser detingut, mentre treballava, per un grup de falangistes de Llucmajor que el varen conduir a la Creu de Porreres, on el varen matar

ARA Balears
2 min
Antoni Company Oliver, víctima de la repressió franquista

Una mostra d'ADN d'un familiar directe ha estat la prova que s'ha necessitat per identificar Antoni Company Oliver entre les restes localitzades el febrer del 2021 a la fossa dotze del cementeri de Porreres, afectada per un sòcol de formigó construït per suportar el pes dels nínxols.

Company, natural de Llucmajor, era sabater i encarregat de la cooperativa La Hormiga. En el moment de ser assassinat, era casat i tenia una filla, Jerònia. El 15 de febrer del 1937 va ser detingut, mentre treballava a la fàbrica, per un grup de falangistes de Llucmajor, que el varen conduir a la Creu de Porreres, on el varen matar. La seva família va ser una de les que va rebre, el 29 d'octubre del 2021, el certificat de víctimes del franquisme que va lliurar el Govern a 124 familiars de persones assassinades a les Illes Balears.

De fet, el seu renet va fer pública una carta al seu repadrí dins el projecte 'Memorial de la Paraula', impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica, en la qual expressava que, "en silenci, sense una paraula més alta que una altra, et continuam cercant. No oblidam fàcilment una injustícia com la que es cometé amb tu. La gent com tu feia una mica millor el món amb ideals legítims per a un obrer, del gremi de la sabata. Nosaltres no volíem ser herois ni víctimes per mor de la teva desgraciada mort i de qualque manera hi esdevinguérem. Cap alt? Sempre! Quin mal feres? No pot ser d'altra manera".

En total, s'han recuperat a Porreres 114 víctimes de la repressió franquista i s'ha posat nom i història a trenta-dues d'elles. Ara, aquesta identificació se suma a les de Miquel Pasqual Quetglas, Bartomeu Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, localitzats a la fossa número 11 i identificats el mes d'octubre passat.

stats