Mobilitat
Part Forana 15/09/2022

La mascareta al transport públic illenc: incompliment als trens i descontrol als busos

Els usuaris de SFM i TIB asseguren que els viatgers no es posen la mascareta, mentre que els treballadors lamenten les dificultats per fer complir la normativa

3 min
Imatge de l'Estacio Intermodal de Palma.

PalmaLa ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar dimecres passat en el ple del Congrés dels Diputats que "es mantindrà l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en els transports públics fins que els experts diguin el contrari". Una afirmació que molts usuaris que empren el tren i el bus cada dia a les Illes Balears no comparteixen. Si bé és cert que totes les mesures dutes a terme durant la pandèmia del coronavirus s'han aprovat a proposta dels experts que assessoren el Ministeri i a les comunitats autònomes, molta gent no es posa la mascareta durant els viatges en transport públic. "A cada viatge feim una repassada pel tren, almenys durant dues estacions, i la majoria de persones o bé no duen la mascareta o bé la duen mal posada sota el nas o directament al colze", ha assenyalat un guàrdia de seguretat de l'estació de tren.

Quant al tren, alguns usuaris que l'agafen diàriament han corroborat aquestes paraules: "Jo sempre em pos la mascareta, però la resta sol passar, ja que la situació està més tranquil·la i potser ja no faria falta dur-la", ha dit Iria. Per contra, Joan, que quasi cada dia agafa el tren també, ha assegurat: "No m'agrada posar-me la mascareta, però tenc problemes respiratoris i sempre ho faig, tot i que la gent no en fa cas ni des del primer dia i els guàrdies no passen mai". Per la seva part, un dels interventors dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) ha explicat que "cada dia hem de dir a la gent moltíssimes vegades que es posi la mascareta o que la dugui correctament" i que "abans s'ho prenien més seriosament, però ara ja no hi ha tanta conscienciació i alguns usuaris fan el sord". A més, el revisor també ha denunciat que no ho poden controlar sempre: "Sortim cada tant perquè no dona temps a revisar tots els trens que circulen per la falta de personal, les repassades són aleatòries i no hauria de ser així".

Pel que fa als busos, la situació és encara pitjor. "Els usuaris es posen la mascareta per pujar, ja que els obligam, però quan s'asseuen se la lleven o se la baixen", ha matisat un conductor de Transports de les Illes Balears (TIB). També ha assenyalat que estan sols dins el vehicle i que no poden controlar tantes persones mentre estan conduint: "L'altre dia hi va haver un enfrontament entre un viatger que exigia a un altre que es posàs la mascareta, qui s'hi negava rotundament, i vaig haver d'intervenir". Tanmateix, el conductor ha dit que molts dels seus companys també la duen mal posada i que la gent "està cansada d'aquesta norma". D'altra banda, molts turistes no saben que la mesura continua en vigor: "Alguns estrangers no saben que s'ha de dur la mascareta i han de quedar a l'estació perquè no els permetem pujar sense; solen quedar sorpresos perquè al seu país ja no és obligatòria". Andrés, qui assegura que ja està acostumat a dur-la dins el bus i no li sap greu, ha subratllat que "les normes són per complir-les", però que "potser podria passar a ser opcional per a persones de risc".

En qualsevol cas, Darias va recordar que "estam en una situació epidemiològica bona per la gestió feta pel Govern al costat de les comunitats autònomes" i que, actualment, l'ús de les mascaretes és obligatori en els transports públics "per l'alta concentració de persones en espais molt reduïts i sense la ventilació adequada". En canvi, el diputat del Grup Parlamentari de Ciutadans, Guillermo Díaz, va emfatitzar a la Cambra Baixa que "imposar una mesura no necessària fa molt més mal que el que evita, la covid-19 ja és lleu en la majoria dels casos". Països com Portugal, França, Bèlgica, Dinamarca i el Regne Unit, entre d'altres, ja no obliguen a dur les mascaretes en el transport públic; però la ministra va insistir en el fet que la gestió de la pandèmia "continuarà fent-se sobre la base del que recomanin els experts, motiu pel qual Espanya ha rebut el reconeixement de la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".

stats