Part Forana 16/01/2019

Manacor saluda Sant Antoni i el dimoni al ritme del ‘Parapapa-xin papa-xin papa-xin’

Apoteòsica entrada de la comitiva a la plaça del Convent i a la Sala

M. B.
2 min

ManacorLa capital del Llevant viu Sant Antoni amb goig i molt de sarau. Els càntics del ‘Parapapa-xin papa-xin, papa-xin’, la tonada musical de benvinguda a la comitiva festiva, seguida del típic 'Que boti Manacor', han saludat l'entrada de la comitiva a una plaça del Convent plena a vessar i a la Sala.

Manacor i Artà es disputen el gaudi del millor Sant Antoni. En ambdós llocs transmeten la seva passió a la seva manera, només el pes demogràfic fa que hi hagi més decibels als carrers de Manacor.

Com es costum, el balls de Sant Antoni i el dimoni davant la Sala han estat apoteòsics. Ja dins l'edifici municipal, la figura satànica agafa la vara de comandament de l’Ajuntament i se seu a la cadira de batlia. Tot un símbol que la bauxa està per damunt de tot.

La festa s’ha encès abans, amb la sortida de la comitiva de Cas Baciner que s'ha dirigit cap a l’Ajuntament, on la jovenella espera l’arribada dels sonadors seguits de les figures santantonieres.

La plaça del Convent ha estrenat la darrera reforma urbana i s’ha posat a prova el pes d’una massa enfervorida sobre el nou empedrat. Després de la recepció a l’Ajuntament, la cercavila recorre l’itinerari dels foguerons que concursen i acaba amb la visita a la residència de persones grans.

La nit s’allarga amb la Colcada que surt de la Sala per dirigir-se a l’església dels Dolors per viure el cant de les Completes, i després l’encesa del primer fogueró davant la Rectoria. Llavors, la tronada de coets dona el sus perquè a tota la ciutat les fogueres il·luminin la revetla.

A la mateixa hora de les Completes, a les 19.30, els col·lectius feministes i molta gent que dona suport a l'entrada de les dones als nuclis representatius de la festa, ofereixen a la plaça de Sant Jaume un nova ballada reivindicativa de les dimònies.

stats