Part Forana 24/11/2020

Manacor desperta del confinament amb carrers buits i barreres baixades

Botiguers i restauradors esperen que els residents d'altres pobles s'animin a tornar al municipi

Catalina Riera
2 min
Residents de Manacor passejant.

PalmaManacor ha despertat del confinament, però els carrers encara són buits. Pel centre del municipi només s'hi veuen alguns residents asseguts a les terrasses de les cafeteries mentre altres passegen. En anys anteriors, coincidint amb la setmana del Black Friday, la imatge era ben diferent. Fins i tot era difícil aparcar. Ara, botiguers i restauradors pateixen les conseqüències del confinament perimetral i esperen que els residents d'altres pobles s'animin a tornar a la ciutat del Llevant.

La tristesa que els manacorins han sentit durant el confinament encara és present. "Hi ha tristor", confessa entre llàgrimes la propietària de la sabateria Casual, Maria Adrover. Aquestes darreres setmanes la facturació li ha baixat moltíssim, fins i tot "hi havia dies que només feia una caixa de 20 euros", lamenta. Les expectatives que tenia per avui no han estat tan bones com pensava, però intenta mantenir l'esperança amb vista al cap de setmana.

Una sensació similar té Catalina Truyols, treballadora de la pastisseria Can Roca. Amb el desconfinament perimetral esperava tenir més clients de fora poble, però la majoria han estat de Manacor. "Hem viscut el confinament amb molta tristesa i encara ara ens dura", explica. "Esper que el cap de setmana l'ambient s'animi i vinguin més clients, perquè avui no n'hem tingut gaire. La gent encara té por de venir a Manacor", diu.

La dependenta de la botiga Debut, Maria Antònia Caldentey, opina que el confinament perimetral no era una "necessitat". "La nostra facturació ha baixat a més de la meitat perquè els nostres clients solen ser dels pobles de veïnat", comenta. De fet, afegeix, "el confinament ha fet por a la gent i per això avui els carrers són buits". La propietària de la botiga Mil Leches, Glenda Giménez, tampoc ha notat el desconfinament perimetral en la caixa del dia. "Tenia unes expectatives més altes, però avui ha estat un dia molt tranquil. Potser és perquè és final de mes o perquè la gent encara està desubicada. Vull ser optimista i pensar que aquest cap de setmana tindrem més clients", apunta.

El propietari del bar Mingo, Mateu Fullana, també intenta mantenir una actitud optimista. A les 18.00 h atén dos clients seus amb una gran rialla. Hi ha cinc taules plenes, tres a fora i dues a dins. "Avui ha començat a venir gent de fora poble", comenta Fullana amb orgull, però la gent "encara té por d'entrar", explica. Fullana ha patit molt durant el confinament i s'ha vist obligat a posar els seus empleats en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació. "Esper que amb el pas del temps tornem a la normalitat", diu.

El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca de Manacor, Mateu Català, també intenta mantenir una actitud positiva. "Els botiguers i restauradors comencen a estar un poc més tranquils i els manacorins ens sentim més lliures. Però la situació que viuen les petites empreses no és bona: la facturació ha baixat un 80%, hi ha hagut empreses que han tancat i altres que han començat a acomiadar empleats. Fins i tot, algunes empreses han decidit tancar i no tornar a obrir fins que la crisi sanitària s'estabilitzi", ha explicat. Per part seva, el batle de Manacor, Miquel Oliver, demana paciència, responsabilitat i adverteix que "el despertar de Manacor serà lent".

stats