Part Forana 07/03/2019

Lloseta homenatja les repuntadores amb un gran acte popular

Unes 400 persones omplen el teatre per recordar el col·lectiu de dones treballadores

M. Barceló
2 min
L'acte d'homenatge va reunir moltes famílies al teatre.

LlosetaL'homenatge al col·lectiu de repuntadores de Lloseta, organitzat pel grup Socialistes Independents (SI), ha reunit unes 400 persones aquest dimecres al teatre. 92 dones de diferents generacions han rebut el reconeixement del poble.

Un caramull de records i vivències han servit com a fil conductor per al documental 'Repuntadores, treballadores invisibles' de Javier González Bordas, projectat durant l'acte, que recull el testimoni de sis dones treballadores de diferents edats que conten la seva experiència laboral en un entorn de moltes dificultats.

La vida a casa combinant l'esment a la llar i la família amb la feina amb la màquina de repuntar sabates ha estat el nucli testimonial en un relat gairebé comú en què només canvien l'escenari i els protagonistes. És clar que Lloseta va viure essencialment de la mineria i del calçat, però les repuntadores, un dels pilars de les fàbriques, han estat oblidades fins ara.

L'acte s'enmarca entorn del Dia internacional de la dona.

El treball de les repuntadores a Lloseta representà uns del pilars d’aquest municipi durant una bona part del segle XX, lligat a l'economia submergida generada i potenciada per les fàbriques de sabates. Avui, moltes repuntadores no tenen dret a pensió o l'ajuda social és molt minsa pel fet de no haver cotitzat en el seu moment.

Durant l'homenatge s'ha remarcat que totes les treballadores, en major o menor grau, pateixen les seqüeles d'un treball dur, mal pagat i poc reconegut. Mal d'esquena, problemes de cervicals i als canells són alguns dels mals crònics descrits per les protagonistes. L'homenatge ha servit per expressar moltes emocions i reclamar la dignitat i el lloc dins la història local que pertoca a les repuntadores.

stats