Part Forana 26/05/2022

Lloseta demana la suspensió temporal del cànon de residus

El Govern assegura que un Consistori "no pot aturar una llei"

ARA Balears
2 min
El palau d'Aiamans, de Lloseta. / ARA BALEARS

PalmaL'Ajuntament de Lloseta demanarà al Govern la suspensió temporal del cànon sobre l'abocament i incineració de residus de les Balears, que es començarà a aplicar l'1 de juliol. Aquesta mesura es va aprovar en el ple d'ahir per deu vots a favor (El Pi, PSIB, PP, C's), dos en contra (MÉS) i una abstenció (socialistes independents), arran d'una moció del Partit Popular, segons informa el PP en una nota. No obstant això, fonts de la conselleria d'Hisenda afirmen a l'ARA Balears, que aquesta proposta no pot anar a més que a l'aprovació que se n'ha fet en el ple. "Es pot estudiar, però un ajuntament, a través d'una moció, no pot aturar una llei", afirma.

El motiu de la petició del Consistori es deu a la "difícil" situació econòmica provocada per la inflació. "Ara que tot puja, no és el moment d'aplicar nous imposts", argumenta la portaveu popular de Lloseta, Xesca Ramis. Considera que tant la presidenta del Govern, Francina Armengol, com la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, "han d'escolar els ajuntaments", ja que "fins i tot, hi ha batles del seu mateix color polític estan demanant la suspensió d'aquest cànon", diu.

Aquesta aprovació es fa dies després de que el Consell de Govern hagi aprovat el decret pel qual es desplega el cànon sobre l'abocament i la incideració de residus de les Balears. Aquesta norma segueix la filosofia "qui contamina, paga", ja que grava l'abocament i la incineració amb l'objectiu de bonificar les bones pràctiques, va explicar el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, en una roda de premsa.

Segons el Govern, el cànon per a l'abocament és més car que el de la incineració, perquè en la jerarquia de gestió de residus abocar està en la pitjor de les opcions i incinerar amb recuperació energètica està just un esglaó per damunt. A causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia, l'Executiu aplicarà la tarifa de manera progressiva i, en el primer any de funcionament, es mantendrà entre l'euro i els quatre euros per tona.

Els ingressos derivats del cànon sobre l'abocament i la incineració de residus de les Balears aniran al Fons de Prevenció Gestió de Residus i l'aplicació de la recaptació es decidirà en les comissions que es crearan a cadascuna de les quatre illes. Tot i això, el disseny del cànon s'ha fet amb l'objectiu que l'import que hauran d'abonar vagi disminuint progressivament a mesura que els municipis incorporin el pagament per generació i els sistemes de recollida selectiva.

stats