Agricultura
Part Forana 07/02/2023

Lloret fa una crida a apadrinar figueres per tenir arbres pel Sequer

Cerquen persones per cuidar-se'n durant dos anys, fins que hagin aferrat i facin un metre d'alçària

2 min
Figuera lloret

PalmaEl poble de Lloret fa una crida perquè tant lloritans com gent de fora poble plantin una figuera dins un cossiol i l'apadrinin fins a la festa del Sequer, d'aquí a dos anys. Amb aquest motiu, l'Associació per a la Recuperació del Cultiu de la Figuera (ARCUFI) n'ha organitzat un taller per a aquest dissabte dematí. Els socis de l'entitat han començat a exsecallar les figueres i n'aprofitaran les branques perquè els voluntaris les plantin i se'n cuidin durant dos anys.

"Sembrarem ara les figueres, però no les exposarem fins d'aquí a dos anys, quan l'arbre s'hagi fet de devers un metre d'alçària. Les festa del Sequer està molt bé, i hi compareix gent d'arreu de Mallorca. Allò que volem nosaltres, però, és que les figueres no desapareguin de foravila", explica Arnau Mateu, president d'ARCUFI.

Segons Mateu, "el camp està molt en terra, i és molt trist veure com un arbre es mor i, al seu lloc, no n'hi sembren d'altre". La voluntat dels socis d'ARCUFI és que la festa del Sequer, que és pel mes d'agost, servesqui per canviar aquesta tendència. "Cercam persones que vulguin adquirir aquest compromís, que sembrin els brots dins un cossiol que els donarà l'Ajuntament i que se'n cuidin durant aquest temps. Per sembrar un figuera en terra, han d'haver passat dos anys. Si no ho feim així, és poc probable que l'arbre aferri. A més, en aquesta època de canvi climàtic, perquè una figuera comenci a partir, allò ideal és que la reguin durant cinc anys. Quan la soca d'una figuera ja té la gruixa del braç d'una persona i l'alçada d'un home és quan podem dir que l'arbre ha partit bé", comenta Mateu.

Arnau Mateu explica com reconèixer diferents varietats de figues durant un taller que impartí l'estiu passat.

Els socis proporcionaran brots de més d'una cinquantena de varietats de figueres a totes aquelles persones que comparesquin al taller. Per participar-hi, no fa falta incripció prèvia. Basta que els interessats vagin a una finca a prop de Lloret. Prèviament, la Comissió de la Festa del Sequer de Lloret n'haurà difós la ubicació a través de les xarxes socials. "Ens agradaria que cada llorità que tengui un bocí de terra hi sembràs una figuera, perquè aquest cultiu no es perdi. La gent d'altres pobles també la convidam que vengui al taller i que faci el mateix a la seva finca. Ens hem proposat que la gent apadrini almanco 50 figueres, però ens agradaria assolir una xifra encara més elevada", explica Xisca Bonet, regidora de Cultura de Lloret de Vistalegre.

stats