MANACOR
Part Forana 04/10/2013

L'Ajuntament de Manacor cobrarà l'aigua als veïns el mes que ve

Crea per decret el fitxer que servirà per gestionar els rebuts que es començaran a emetre per novembre

Joan Sitges
3 min

Manacor.L'Ajuntament assumirà a partir del mes de novembre la gestió del servei de proveïment i sanejament d'aigua i en cobrarà els rebuts als ciutadans, informaren ahir fonts municipals. I és que l'Ajuntament ha creat el fitxer per al cobrament dels rebuts, en què es bolcaran les dades de les persones que tenen contractat el servei de subministrament d'aigua.

En el proper ple municipal es donarà compte d'aquest punt, un fet que no hauria de tenir cap consqüència ni molèstia per als veïns de Manacor, perquè continuaran pagant l'aigua de la mateixa manera i pel mateix preu. L'única diferència és que si ara els rebuts els cobra una empresa privada, a partir del mes que ve els cobrarà l'empresa pública Societat Anònima Municipal (SAM).

Aguas Manacor SA

Amb tot, cal no oblidar que les relacions entre Aguas Manacor SA, l'empresa que fins ara gestionava el servei, i l'Ajuntament són tenses d'ençà que el consistori anuncià la intenció d'assumir la distribució de l'aigua. Fa un any, Aguas Manacor SA va presentar una demanda judicial contra l'Ajuntament en què es reclamaven més de sis milions d'euros. Segons la concessionària, a causa de la congelació del preu de l'aigua corrent imposada per l'Ajuntament, s'han deixat de percebre més de sis milions d'euros durant els darrers 25 anys.

Segons els serveis jurídics municipals, "la demanda s'ha contestat i hem reclamat a l'empresa que aporti proves i conclusions que certifiquin que tots els doblers que demanen són demostrables", explicà l'advocat Felipe Pou.

I és que fa més de vint anys que les analítiques fetes a l'aigua que circula per les canonades de Manacor detecten un excés de nitrats, fet que suposa que no és recomanable beure-la, sobretot grups de risc com embarassades, infants o malalts de ronyó. "Un motiu que explica per ell tot sol per què l'Ajuntament no ha permès cobrar més per una aigua que no era recomanable per beure a Aguas Manacor", manifestà el regidor de Medi Ambient, Bernat Amer.

Tot i que l'Ajuntament deu el cànon de l'aigua a l'empresa des del 2007, "creim que és difícil que la demanda prosperi, perquè reclamen a l'Ajuntament uns doblers que no han tingut mai", explicaren des dels serveis jurídics municipals, que conclouen que "han fet un càlcul de tot el que han deixat d'ingressar i reclamen precisament això, però necessitaran proves per demostrar-ho i serà molt difícil". Pel que fa a la demanda, s'espera que en pocs mesos el jutje dicti sentència i s'aclareixi si, a causa de la demanda, el rescat de la concessió del servei d'aigua a Manacor costarà més doblers dels que havia previst el consistori.

Pous

A més a més d'aquesta demanda, l'encara concessionària del servei vol que l'Ajuntament no pugui emprar quatre dels cinc pous que abasteixen Manacor d'aigua. Aguas Manacor considera que els pous de Na Mavida, de ses Tapareres, el pou Pollencí i el de sa Torre depenen de la seva gestió i l'Ajuntament no els podrà utilitzar. Això no obstant, des de l'Ajuntament opinen que "els pous tenen autorització, perquè serveixen per subministrar aigua a la població, un servei bàsic que no pot quedar desatès".

A banda d'això, els serveis jurídics consideren que "un contracte es pot traspassar o fer de nou".

Per part seva, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament i encarregat del traspàs de la gestió del servei d'aigua, Bernat Amer, desitja que "tot quedi resolt ben aviat i que la SAM es faci càrrec del servei, com a mínim, durant dos anys".

stats