La Sala
Part Forana 17/03/2022

Nicolau Canyelles: "El marge de creixement és poc a partir del moment en què molts de serveis ja estan saturats"

7 min
El batle de Santa Maria, Nicolau Canyelles

Santa Maria és un dels pobles més sol·licitats pel que fa a l'habitatge, gràcies a la seva ubicació i les connexions per carretera i transport públic. Ara bé, aquest fet suposa tot un repte per al batle, Nicolau Canyelles, que governa al capdavant de MÉS i amb la suma d'un regidor socialista, i que ha assumit trobar l'equilibri entre el creixement i la sostenibilitat. L'experiència l'avala en aquesta legislatura en la qual, assegura, la feina no està acabada.

És la vostra segona legislatura. Heu notat la diferència entre aquesta i l'anterior, pel que fa al que us ha ensenyat l'experiència?

— Tenir 12 anys d’experiència com a regidor em va ajudar molt la primera legislatura, sobretot pel que fa al funcionament de l’Ajuntament. És un gran avantatge tenir un bagatge encara que no sigui exactament el mateix comandar la nau que ajudar a dirigir-la. Aquesta segona legislatura està sent molt difícil, ens hem enfrontat a un repte desconegut, ningú estava preparat per a això, així que sí, l’experiència i el seny han estat els fonaments per mirar de sortir-ne de la millor manera possible. 

Una de les diferències és que aquesta vegada governau en pacte amb el PSOE (un regidor). Com han anat les relacions?

— La veritat és que de moment les relacions són molt bones i el pacte s’està desenvolupant sense cap tipus de problema. Cada regidor treballa les seves àrees i feim reunions periòdiques per posar-ho tot en comú, sense fer cap tipus de distinció.

Pel que fa a la política municipal, hem vist que s'està creant Vox Santa Maria, així que possiblement es presentin a les eleccions del 2023. Us preocupa? Com veis l'entrada del partit al poble?

— No m’agrada que es presenti un partit d’extrema dreta que no és capaç de votar a favor de declaracions institucionals consensuades per tota la resta de partits i que no defensa drets com la igualtat, la pluralitat de llengües i de territoris perquè creu en les autonomies, etc. Dit això, i com a demòcrata, pens que el poble és qui decidirà si els dona veu o no.

Què us proposau un any i mig abans de les eleccions?

— A causa de la pandèmia, i a tot el que l’ha envoltat, ens ha estat difícil avançar en totes les propostes que teníem, així que ens proposam fer tot el que puguem per complir el nostre programa electoral.

Els darrers mesos heu hagut de fer front a la polèmica de la construcció als terrenys del vial i de Sa Voltadora. En total, sumarien uns 300 habitatges nous al municipi i uns 1.000 habitants més. Creis que la construcció d'aquests habitatges alterarà l'equilibri sostenible del poble, així com argumenten agrupacions com el GOB o Terraferida?

— En la meva opinió, la polèmica és totalment infundada, ja que aquests terrenys són dues unitats d’actuació molt antigues, això vol dir que ja eren terrenys urbans que en qualsevol moment és podien urbanitzar amb una gran capacitat d’habitatges. El que ha proposat l’Ajuntament és una reducció molt considerable d’aquestes superfícies i alhora reduir també l’edificabilitat, amb gran augment de superfície d’espai públic per a ús de tot el poble. Això dona una solució a aquestes zones, que ja eren urbanes, d’una manera més sostenible. Cal dir que parlam de zones urbanes inacabades, degradades, que causen problemes de brutícia i una donen una mala imatge del poble. Per tant, el que intentam és donar una resposta històrica per posar fi a aquest problema i contenint alhora el creixement desorbitat i insostenible.

Així, aquests terrenys són els solars urbans no desenvolupats que s'havien de desenvolupar per encaixar al Pla territorial del Consell.

— Així és.

Així, fins on pot créixer, Santa Maria? Hi ha un límit de sostre d'habitants? Quedaria al límit amb la construcció d'aquests habitatges?

— El marge de creixement és poc, a partir del moment en què molts serveis ja estan saturats. Per tant, el primer interessat que el creixement sigui molt contingut i sostenible és l’Ajuntament. Però no hem d’oblidar que és el nostre deure trobar un equilibri perquè hi hagi un creixement contingut i sostenible per a la població, el nostre jovent ha de tenir la possibilitat de trobar habitatge a Santa Maria.

Igualment, s'hauran d'ampliar les infraestructures i els serveis, com el PAC o l'escola, sigui quina sigui l'extensió d'aquests habitatges...

— Sens dubte. Fa estona que hi estam treballant. És molt necessari dotar de millors serveis el nostre poble i sempre s’han de millorar els serveis que l’ajuntament dona a la ciutadania. S'està negociant amb la Conselleria de Sanitat l'ampliació del PAC perquè la població ha augmentat (res a veure amb els nous habitatges). També tramitam l'ampliació de l'escola i de l'institut, ara que hem aconseguit que hi hagi Batxillerat, i també volem que hi hagi cicle professional. L'Ajuntament ja va comprar terrenys perquè ho preveia.

Us preocupa l'augment del preu de l'habitatge i l'accés dels joves i de la gent local?

— Ens preocupa molt que els santamariers hagin d’abandonar el poble perquè no hi ha habitatges a preus assequibles, sobretot pel que fa al jovent, que ha de començar una nova vida. Per això, pensam en un creixement sostingut, sobretot d'habitatge social, que doni facilitats al jovent local per poder quedar a viure al seu poble.

Això també és, en part, per l'interès cada vegada més gran pels pobles amb una ubicació estratègica per part de la gent de Ciutat. Com s'adapta a això el municipi?

— Per sort, Santa Maria conserva encara la seva idiosincràsia i el seu caràcter de poble. A Santa Maria encara "feim poble". Hi treballam cada dia i a l’Ajuntament feim moltes activitats de poble. Això afavoreix la integració dels nouvinguts, així que és fàcil participar i sentir-se santamarier i santamariera ben aviat.

Hi ha por que Santa Maria es converteixi en una extensió de Palma?

— No. És el que hem dit a la pregunta anterior.

És un dels pobles més ben comunicats amb Ciutat. Estaríeu a favor de l'augment de freqüències del tren? Sospesau un pla de mobilitat de la carretera principal o s'ha fet alguna cosa respecte al trànsit de la carretera principal?

— L'augment de les freqüències del tren és una demanda històrica. Tot el que sigui potenciar el transport públic és sempre una bona notícia. La millora de tots els serveis del SFM és necessària i desitjable. Pel que fa a la carretera, treballam coordinadament amb el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca perquè les dues rotondes que s’han projectat fa anys siguin una realitat ben aviat. Les rotondes són a l'entrada del poble –una davant Macià Batle i l'altre des de l'entrada de Bunyola. A més, la sortida del polígon de Son Llaüt s’ha fet realitat aquesta legislatura i n’estam molt contents.

Un problema general a Mallorca és l'aigua, però Santa Maria és un dels pobles que en perd més. S'estan fent passes perquè no sigui un problema greu en un futur pròxim?

— És un problema ben present a l’Ajuntament. L’aigua és un bé escàs i això ho tenim ben clar. Es fan diferents actuacions, com canviar totes les canonades cada vegada que feim obra pública, canviar comptadors antics per altres de més eficients o contractar una empresa per detectar possibles fugues. Aquest punt és una de les prioritats, pel bé de futur. 

A Santa Maria hi teniu molts de camins públics i les associacions conservacionistes hi estan damunt. Quin suport reben per part de l'Ajuntament?

— Sempre hem lluitat pel patrimoni i per l´ús dels camins públics. L’Ajuntament té litigis a diferents camins i d’altres estan en estudi i des de l'Ajuntament treballam conjuntament amb les associacions conservacionistes perquè aquests camins siguin de tots.

La indústria del poble es relaciona amb la Denominació d'Origen del vi de Binissalem. S'ha potenciat estratègicament des del Consistori o es deixa completament en mans de la DO?

— La indústria del poble és àmplia i variada. Ara bé, si em parles només de vi, hem de remarcar que el nostre poble té fama de bon vi. I és així perquè tenim set cellers en funcionament i moltes hectàrees de vinya. Pel que fa el tema de la DO Binissalem, això no té cap competència per part de l’Ajuntament, sinó dels mateixos cellers. N’hi ha que hi pertanyen a aquesta DO i d’altres pertanyen a Vi de la Terra, això ho decideix cada celler. El que sí que fa l’Ajuntament és treballar activament amb tots els cellers, promocionant el vi, organitzant la Festa del Vi Novell, l’estand del nostre vi a la Fira, etc. Com a curiositat d’aquests darrers dies, l’Ajuntament ha aconseguit que els nostres cellers puguin assistir a la Fira de Falset (Priorat). És una de les fires del vi més importants de Catalunya.

El mes que ve torna la fira del poble. Ho farà amb normalitat?

— El darrer cap de setmana d’abril sempre està associat a la Fira de Santa Maria i aquest any més que mai. Tothom té moltes ganes de poder gaudir d'una fira amb normalitat. Aquesta és la intenció que té l'ajuntament. Esperem que la pandèmia i les males notícies d’aquests darrers dies ens ho deixin fer possible. Cal mencionar que els dos euros solidaris que feim pagar pel plat de frit seran pel poble d’Ucraïna.

Parlant de fires.... Us agradaria fer-ne una de la llet d'ametla, el producte tradicional del poble?

— A la Fira de Santa Maria sempre hi ha un estand per promocionar aquest producte tan tradicional del nostre poble, igual que en el mercadet de Nadal també hi ha l’estand en què les associacions de la tercera edat en preparen (amb les seves receptes). Així que crec que és una bona manera de promocionar aquest producte nostre que va lligat amb les festes de Nadal. Hem de recordar que foren els frares Mínims de Santa Maria que varen introduir aquest producte, així que està molt arrelat al nostre poble.

En tot cas, la fira de la llet d'ametla es fa al Pla de na Tesa...

— Al Pla de na Tesa van tenir aquesta idea i benvinguda sigui. Nosaltres tenim la Fira del Vi Novell com a mostra del nostre producte local principal, tal vegada tenir-ne una altra seria abusiu.

Us tornareu a presentar a les pròximes eleccions?

— Aquesta legislatura ha estat molt difícil i complicada i, per tant, moltes de punts del programa electoral no es podran complir, així que he de reconèixer que la feina no estarà acabada i, per tant, si l’agrupació de Més per Santa Maria ho troba bé, jo tornaré a ser candidat. 

stats