Porreres
Part Forana 24/01/2024

L’Ajuntament de Porreres inclou les places d’oficial de policia i d’arquitecte municipal en el pressupost de 2024

L’Ajuntament de Porreres va aprovar en el ple d’anit un pressupost de 4.905.000 euros per a l’exercici d'enguany

Josep Maria Sastre
3 min
WhatsApp Image 2024 01 23 at 12.31.561

PalmaL’Ajuntament de Porreres convocarà les places d’oficial de la Policia Local i d’arquitecte municipal, dos nous llocs de feina que ha previst en els pressuposts municipals de 2024. Així mateix, també convocarà una plaça de treballadora social i una d’educadora social.

La figura de l’oficial de la Policia Local ha de fer les tasques de coordinació i reforç del cos de seguretat local. La plaça d’arquitecte municipal era una demanda de la ciutadania i l’objectiu de la creació de la plaça és que sigui cada dia de la setmana per, d’aquesta manera, agilitar les tramitacions urbanístiques.

L’Ajuntament de Porreres va aprovar en el ple d’anit un pressupost de 4.905.000 euros per a l’exercici 2024. Aquesta quantitat suposa un augment d’un 11,73 % (515.000 €) respecte del de 2023. El pressupost s'aprovà amb els vots a favor dels regidors de l’equip de govern El Pi (4)-PP (4) i en contra de MÉS per Porreres (5).

La batlessa de Porreres, Xisca Mora, va presentar els comptes i va destacar que és un pressupost “equilibrat i realista” i “pensat per a les persones” i que “prioritza el benestar i la cohesió social, l’educació i la millora dels equipaments, juntament amb el manteniment i la seguretat de l’espai públic”. Així mateix, “també estan pensats per fer front a la crisi de preus, i la incertesa creada per la inflació i la pujada dels subministraments”.

Debat del pressupost

MÉS per Porreres va votar en contra del pressupost, perquè “creim que no resol la majoria de temes que té pendents aquest poble i perquè arriben tard i, a més, s’hauria d’haver permès involucrar-hi la ciutadania i també el grup de l’oposició, donant-mos temps per fer propostes”, explicà el portaveu, Sebastià Lliteres.

Amb tot, apuntà que el pressupost “té punts positius, i crec que s’han de reconèixer“. En aquest sentit, es referí a les esmentades places d’oficial de Policia “que vàrem demanar l’any 2022” (MÉS va presentar una moció al ple) i la de l’arquitecte, l’augment de les despeses en cultura, de la partida per a la Fira de l’Albercoc, la despesa social, la digitalització de l’arxiu, el projecte arqueològic o el pla de joventut, entre d'altres.

Però apuntà que “per a nosaltres pesen més els punts negatius“. Es referí al fet que “la partida de Festes continua més inflada del que consideram adequat, les inversions no veim que estiguin a l’altura de les necessitats d’aquest municipi, no hi ha pressupostos participatius, no s’ha previst la taxa pública per a ús de n’Hereveta per part d’empreses i entitats externes, no s’han arreglat les subvencions a les entitats i les inversions no són clares ni realistes perquè, com ha passat altres anys, no s’acaben fent”. També es referí “a l’excessiva pressió dels sous polítics”, ja que suposen “un augment de 80.000 euros més la seguretat social”.

En resposta, Xisca Mora va voler aclarir que “la partida de Festes no s’ha inflat perquè aquesta partida puja a 150.000 euros i inclou totes les festes de tot l’any: la Rua, Beneïdes de Sant Antoni, els Reis i totes les actuacions musicals que es fan per la Fira de l’Albercoc i per a qualsevol altre moment que es faci una activitat a plaça. A més, enguany, dins aquesta partida, algunes entitats fan un contracte amb l’Ajuntament i facturen les activitats que fan i consten com a activitats de Festes. Per exemple, la Banda de Música fa una factura amb totes les actuacions que fa durant l’any. No és que tot sigui bauxa i festa, les festes són molt més que un concert”.

Quant a les inversions, va reconèixer que són baixes, però “el pressupost no es pot estirar, i una vegada descomptades despeses de personal i manteniment de serveis bàsics, no dona de si”. En tot cas, afegí que “ara podem emprar els romanents de Tresoreria” i moltes d’aquestes inversions “s’executaran amb molts de projectes plurianuals que vàrem començar l’any passat i que s’acabaran enguany”. “No és cert que aquests projectes no s’han fet, però la contractació pública cada vegada és més complicada i molts de plecs de condicions s’han hagut de refer a causa de la pujada de preus” dels subministraments.

Pel que fa als sous dels grups polítics, “és cert que han augmentat 80.000 euros, però les despeses de personal han pujat 350.000 euros; per tant, no tot el sobrecost és dels grups polítics”. “Aquesta dedicació exclusiva de més de 45.000 euros no ha posat en risc el pressupost de l’Ajuntament”.

stats