Part Forana 20/04/2021

L'Ajuntament de Pollença presenta al·legacions al projecte de condicionament del camí vell de Lluc del Consell de Mallorca

L'objectiu del Consistori és incrementar-hi la seguretat i reduir-ne els perills

3 min
Tram inicial de la vella carretera.

PollençaL'Ajuntament de Pollença ha presentat al·legacions al projecte de condicionament i millora del paviment del camí vell de Lluc del Consell de Mallorca. Ho ha fet després d'estudiar el projecte i de reunir-se amb els veïns d'aquest tram. El seu objectiu és incrementar-hi la seguretat i reduir-ne els perills i el manteniment, segons indica el Consistori en una nota.

El projecte de la institució insular preveu crear en la mateixa calçada una zona d'asfaltat per als vehicles i fer una via annexa de terra compactada. Per fer-ho, utilitzarà un paviment a base de bituminós que tindrà un acabat de color terrós per tal d'integrar-se tant com sigui possible dins l'entorn natural. En aquest sentit, el Consistori sol·licita que s'elimini la zona de terres compactades destinada a vianants i es pavimenti tota l'amplada i llargada del tram en qüestió, amb coloracions diferenciades per a cada zona.

L'escrit de les al·legacions també apunta que el camí està en "un estat deplorable" i que és "un perill per a la circulació, tant de persones com de vehicles". Per això, demanen que s'executin "totes les actuacions i millores necessàries per assegurar que l'escorrentia de les aigües en el futur no afecti, i sobretot, no provoqui desperfectes a la nova pavimentació que en dificultin la circulació i l'ús".

Així mateix, l'escrit menciona la instal·lació prevista de les 1.016 pilones de fusta -de 80 mm de diàmetre i 800 mm d'altura vista-, que funcionaran com a separació entre la calçada destinada al trànsit rodat i el camí per a vianants. L'Ajuntament considera que en el cas que un vehicle "fregui" alguna de les pilones, "els provocarà desperfectes" i, per tant, "les tasques i les despeses de manteniment d'aquests elements seran importants. Fins i tot en el pitjor dels casos, pot ser que no es reparin o reposin, amb la qual cosa perdran tota la seva funcionalitat original en els trams afectats", exposa. Per això, proposa eliminar les pilones i substituir-les per "una altra solució que compleixi la normativa i que impliqui menys manteniment i perills, i que, alhora, incrementi la seguretat", apunta.

Cal recordar que aquest camí era de titularitat municipal fins que va passar al Consell de Mallorca, "i totes les actuacions que s'hi han fet han estat desafortunades", ha lamentat el batle de Pollença, Bartomeu Cifre. "Sempre hem dit que aquesta via necessitava unes intervencions com les que ara es proposen, sempre del costat dels veïns, que són els que han patit durant tots aquests anys els problemes d'aquest tram, que no té una alternativa de pas per cap lloc", ha afegit.

Francisca March és veïna d'aquesta zona. Considera que amb el projecte del Consell "quedara un camí molt guapo, però no és pràctic", apunta. "Trobam que és una inversió massa gran i que requereix molt de manteniment", exposa. En aquest sentit, manifesta que els residents d'aquest indret estan "d'acord amb el projecte" i que únicament en discrepen amb el punt del paviment del camí de vianants. En concret, proposen que la via es pavimenti únicament amb asfalt i colorant, sense plataforma per a vianants de terra compactada, ja que el camí té diverses amplades i en alguns llocs impedirà un trànsit correcte per als cotxes i també per als vianants. A més, recorden les dificultats que pateix amb la circulació d'aigua, fet que podria "espenyar el camí en poc temps". Per això, proposen fer una síquia i conduir-la correctament. Pel que fa a la resta del projecte, consideren oportú el fet que només puguin transitar per aquesta via els vehicles de persones residents i autoritzats, i que no s'hi pugui aparcar excepte als aparcaments previstos en el projecte.

stats