Part Forana
Part Forana 28/03/2023

L'Ajuntament de Llubí convertirà Ca ses Monges en un espai multifuncional per als veïns

S'hi construirà un centre de dia per a les persones grans, una biblioteca i un casal per als joves

ARA Balears
3 min
El convent de Ca ses Monges de Llubí

PalmaLa nova vida de Ca ses Monges de Llubí és a prop de fer-se realitat. Després que l'Ajuntament comprès l'edifici històric, el consistori ha signat ja el conveni amb el Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears per tal de fer un concurs d'idees i poder seleccionar l'empresa que convertirà Ca ses Monges en un espai multifuncional on conviuran un centre de dia per a les persones grans, una biblioteca i un casal per als joves del municipi.

Un cop el consistori llubiner va tenir l'edifici de Ca ses monges en propietat, va decidir que els veïns del poble (a través d'una consulta popular) decidirien quins espais es construirien en el nou Ca ses Monges. A través d'aquesta participació ciutadana, i atès que l'edifici té unes dimensions que permeten crear-hi diferents espais dins, els veïns decidiren que Ca ses Monges seria un espai per a tots i dedicat a diferents usos socials i assistencials.En el concurs públic que convocarà l'Ajuntament, en col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes, s'han marcat dos requisits ineludibles i d'obligat compliment per tal de poder accedir a dur a terme aquest projecte: l'obra ha de fer-se per fases i així poder gaudir dels diferents espais un cop estiguin acabats i s'han de construir els tres projectes indicats anteriorment (el centre de dia, la biblioteca i el casal dels joves) dins aquest mateix edifici, però amb espais separats cada un. A petició de l'Ajuntament, el primer projecte que es construirà és el centre de dia, ja que respon a una necessitat real dins el municipi.

Aquesta és ja la passa definitiva d'un procés de molts anys en què l'Ajuntament de Llubí ha lluitat per convertir Ca ses Monges en un espai per als veïns del municipi. Les primeres negociacions amb la congregació de Franciscanes (antigues propietàries del convent) van iniciar-se de la mà de l'antic govern municipal, però que en aquell moment no es va arribar a un acord econòmic per la compra a conseqüència de l'elevat preu que demanaven les religioses i la situació econòmica que travessava el consistori llubiner.

El 2016 es van reprendre les negociacions, i al mes de setembre del 2022 es va arribar a l'acord de compravenda per 410.000 euros. Tot i que el 2016 ja es va arribar al preu actual, el consistori llubiner no pogué assumir la compra, ja que estaven construint l'escoleta municipal i no disposaven dels fons necessaris per afrontar aquesta inversió. L'any passat, i gràcies, en part, a les subvencions atorgades pel CIM i CAIB, l'Ajuntament va reunir la quantitat necessària i va aconseguir recuperar Ca ses Monges i, així convertir-lo en un edifici del poble i per al poble. Un cop tancada l'operació, el consistori llubiner va celebrar haver recuperat l'edifici, un indret d'un gran "valor sentimental per l'acreditada participació dels habitants de Llubí en la seva construcció".

Tot i els problemes per a l'adquisició de l'edifici històric, des del 2002 (any en el qual van partir les monges) fins al febrer del 2020, una part de l'edifici va ser la seu de l'escoleta municipal. Ara, aquest nou projecte permetrà als veïns del municipi recuperar l'espai i mantenir viu un dels indrets més històrics i amb un major valor sentimental de Llubí.

En aquest sentit, cal recordar que el convent de les germanes franciscanes Filles de la Misericòrdia (Ca ses Monges) és un dels edificis amb més història de Llubí i que es va construir el 1865 coincidint amb les obres d'ampliació de l'església parroquial i gràcies, en gran part, a l'aportació i ajuda completament altruista dels veïns del municipi.

stats