Tradició
Part Forana 04/08/2022

Una joieria, un forn i una ferreteria de Llucmajor se sumen al catàleg d’Emblemàtics Balears

El municipi ja té amb 11 establiments amb aquesta distinció, que pretén protegir l’activitat comercial de proximitat

ARA Balears
2 min
Imatge de la Joyería Garau, un dels establiments de Llucmajor que s'han afegit al catàleg d’Emblemàtics Balears.

PalmaLlucmajor ha sumat aquest dijous tres comerços més al catàleg d’Emblemàtics Balears, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI): Joyería Garau, Forn Can Guasp i Ferreteria Llompart. Aquest projecte té com a objectiu protegir l’activitat comercial de proximitat, sobretot la dels establiments amb més tradició, per donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus negocis emblemàtics.

Amb aquests tres comerços, Llucmajor ja té 11 establiments emblemàtics. El director general de Comerç, Miquel Piñol; el batle de Llucmajor, Éric Jareño; la segona tinent de batle i regidora de Comerç de Llucmajor, Noemí Getino, i la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, han visitat els negocis que entren al catàleg per entregar-los la placa que els fa visibles com a Emblemàtics Balears. Els establiments del municipi que ja presentaven aquesta distinció són: Forn Can Pau, Forn Ca’n Tofolet, Forn i Pastisseria Ramis, Ganiveteria Ordinas, Imprenta Moderna, Llibreria Roca, Objetario i Sa Teulera.

Val a dir que Balears té 19 municipis i 239 establiments adherits a Emblemàtics Balears. Els municipis que ja tenen establiments catalogats són Alaró (4), Algaida (6), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7) Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (11), Palma (75), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 59 establiments emblemàtics; 77 d’arrelats i amb història; 27 amb patrimoni i història; 43 amb història; 28 d’arrelats; 3 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

Per la seva banda, l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) ha editat un manual perquè siguin els ajuntaments els encarregats d'identificar els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. És més, s’han acordat diverses categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte: arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Si un establiment presenta aquestes tres categories, vol dir que pot ser emblemàtic.

stats