Part Forana 06/06/2018

La persecució de Salom contra el català esperoneja Inca a fomentar la normalització lingüística al carrer

L'Ajuntament prepara les bases per destinar 3.000 euros a subvencionar la retolació dels comerços

Miquel Barceló
2 min
La gran majoria d'establiments comercials d'Inca només retolen en castellà.

IncaEl recurs de la Delegació del govern estatal contra el pla de Pollença de subvencionar l'us del català en la retolació comercial ha despert alguns ajuntaments de tall progressista que tenen abandonada la llengua pròpia al carrer.

Un dels municipis a recuperar el paper normalitzador ha estat Inca. Aquest dimecres, el delegat de Cultura, Antoni Rodríguez, ha anunciat la imminent aprovació d'unes bases reguladores per subvencionar les empreses d'Inca que ara retolen en castellà i que es vulguin passar al català. No s'hi val obtenir ajuda municipal per fer-ho bilingüe, ha dit el responsable de Cultura de l'Ajuntament d'Inca.

L'acció de l'Ajuntament inquer, promoguda per MÉS, serà seguida en molts altres ajuntaments en format de moció, per tal de motivar la informació comercial en català. "Tots els esforços per a la normalització són pocs", ha remarcat Rodríguez, que ha anunciat un partida de 3.000 euros per a enguany, amb previsió de ser ampliada en el pressupost de 2019, en funció de la demanda que es registri.

Antoni Rodríguez, mostrant les bases reguladores del pla del foment del català en el comerç local.

Les ajudes van destinades a la retolació, la normalització de la pàgina web comercial i la documentació, amb un màxim de 450 euros per a la retolació, de 350 si es tracta de les cartes de bars i restaurants, de 250 per a la documentació i de 350 per activitats publicitàries. Es preveu aprovar les bases de concessió d'ajudes en el proper plenari i que a l'agost ja entrin en vigor. El període per sol·licitar els ajuts acabarà el 31 d'octubre, segons Rodríguez.

El regidor de Cultura ha reconegut que ha estat el recurs de l'exdelegada del govern, Maria Salom, contra el pla normalitzador que practica Pollença des de fa vint anys, el que ha encès la metxa. Però l'explosió del coet, en tot cas, el veurà Salom ja fora del càrrec.

'Mea culpa' de Rodríguez

Rodríguez ha reconegut l'errada de no haver iniciat abans el programa d'ajudar i d'animar els comerços a retolar en català. La normalització dels rètols i de la informació comercial a la ciutat d'Inca és més aviat "magra", en opinió del regidor, que ha insistit que les ajudes són per a l'ús del català, no per a l'ús de les dues llengües oficials a la comunitat.

stats