Part Forana 18/11/2019

Inca debatrà sobre el model de ciutat productiva a partir d'un estudi de la UPC

La jornada tindrà lloc el proper dia 29 al Museu del Calçat i de la Indústria

Ara Balears
2 min
El batle Moreno, en una reunió sobre urbanisme.

IncaEl proper 29 de novembre, el Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca acollirà una jornada sobre arquitectura i urbanisme amb el títol 'Urbana 02. La ciutat productiva', organitzada per l'Ajuntament i el Departament de Territori del Consell de Mallorca.

La jornada, comissariada per Mariona Benedito i Tomeu Ramis, arquitectes i professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAV-UPC), serà presentada pel batle, Virgilio Moreno, i per la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.

En aquesta trobada, hi participaran Laia Grau, arquitecta urbanista i gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona; Jesús Manuel González, doctor en Geografia i president del grup de Geografia urbana de l’Associació Espanyola de Geografia, i Albert Cuchí, doctor en Arquitectura, Energia i Medi Ambient i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (UPC).

Andreu Caballero, regidor de Participació i Model de Ciutat, explica que "les ponències estaran centrades en la pertinència de la reinserció o reactivació del teixit productiu en la ciutat contemporània i els reptes que s'han d'afrontar en escenaris futurs com els canvis demogràfics, la vulnerabilitat i desigualtat social, l'autosuficiència energètica i alimentària, i aquelles de derivades del canvi climàtic".

La jornada 'Urbana 02. La Ciutat productiva' té com a detonant les reflexions que els alumnes de segon curs de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès-UPC han concretat en les seves propostes amb la finalitat d'investigar com, des de l'arquitectura, es pot contribuir a la definició d'un model urbà que posi en relació el teixit productiu amb els recursos morfològics, energètics i socials que la mateixa ciutat té. Aquestes propostes estaran exposades al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca a partir del 27 de novembre.

Ciutat dormitori

Inca, ciutat de 32.137 habitants, connectada radialment amb les poblacions més importants de l'illa i envoltada de camps agrícoles, ha patit la conversió d'una economia vinculada al sector agrícola i ramader i al sector de la pell cap a una ciutat dormitori dependent d'altres economies, com la turística d'Alcúdia o d'altres sectors a Palma. Avui, però, la forta presència d'infraestructures rodades està afavorint iniciatives vinculades al desenvolupament de serveis, especialment sanitaris, que en depenen exclusivament i generen molt poca fricció amb el teixit social existent. Iniciatives que, en tot cas, se sumen a la discussió sobre un model urbà i econòmic que a Mallorca sempre passa per considerar la indústria turística com a única opció viable.

stats