Senderisme
Part Forana 17/08/2022

El Grup de Rescat de Muntanya ha fet 185 actuacions des de principi d'any

L’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca podria assolir un rècord pel que fa a intervencions aquest 2022

ARA Balears
2 min
El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca durant un rescat.

PalmaEl Grup de Rescat de Muntanya (GRM), l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca, ha fet 185 rescats aquest 2022. Si no es té present l'any 2020 –en què les sortides van disminuir a causa de la pandèmia–, les actuacions han anat augmentant cada any. Enguany, segons el Departament d'Hisenda i Funció Pública del Consell, du el camí de convertir-se en un any de rècord.

Una altra dada rellevant és que, en vuit anys, el Grup de Rescat de Muntanya ha duplicat el nombre de rescats. "Ha passat d’una mitjana de cent actuacions anuals a superar amb escreix les 200 sortides" ha apuntat el Consell. Segons el comunicat, la primavera i la tardor són les estacions en les quals es fan més rescats, ja que és l’època en què fa millor temps per sortir d’excursió. En qualsevol cas, l’activitat del grup especialitzat també ha crescut a la temporada estival.

D'altra banda, aquest estiu han proliferat situacions de deshidratació, cops de calor o esgotament físic que han requerit l’actuació dels Bombers de Mallorca. A més, han augmentat els incidents a la costa i el Grup de Rescat de Muntanya ha hagut d’actuar "per diferents accidents motivats per la imprudència de gent que salta des de les roques a la mar". De fet, els Bombers de Mallorca "desaconsellen del tot aquesta activitat" i demanen anar amb compte "amb les llenegades o caigudes si es camina arran de la mar".

Recomanacions

El GRM recomana que durant els mesos de més calor es canviïn els hàbits a l’hora de sortir a la muntanya o fer una activitat esportiva: evitar les hores centrals del dia, tenir molt en compte la hidratació i dur protecció contra el sol i la calor. A més, el grup especialitzat demana "prevenció" per reduir els incidents i "actuar amb consciència a les rutes a la muntanya". Per això aconsellen conèixer bé el paratge, que sigui adequat a la capacitat física de cadascú, sortir ben equipat i estar informat de les condicions meteorològiques.

stats