Part Forana 27/06/2021

El Govern reitera que es declarin zona catastròfica els terrenys de la Serra afectats pel cap de fibló del 2020

El Consell de Mallorca i els ajuntaments de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa treballen de manera conjunta per insistir-hi

ARA Balears
2 min
La major part de les destrosses causades pel vent varen ser en zones forestals.

PalmaEl Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa treballen conjuntament per insistir que es declari com a zona greument afectada per emergència de protecció civil el terreny afectat pel cap de fibló del mes d’agost del 2020. El fenomen meteorològic va ocasionar danys en unes 733 hectàrees dins d’aquests tres municipis.

L’administració autonòmica i la insular han sol·licitat, a través de la Delegació del govern espanyol, una visita del director general de Protecció Civil del govern d’Espanya, Leonardo Marcos, perquè pugui conèixer de primera mà com el cap de fibló va afectar la zona i quines n'han estat les conseqüències. La recent aprovació d’un nou Reial Decret llei, el 10/2021 de 18 de maig, referma les intencions de les institucions de les Illes i dels responsables municipals implicats per dur a bon port la demanda de declarar la zona com a greument afectada. Aquesta norma habilita els ens públics afectats per diverses causes d’inclemència meteorològica, entre les quals es compten el vent i els fenòmens costaners, a poder ser adjudicataris d’ajudes econòmiques per pal·liar els danys patits. Els afectats han de poder demostrar els danys soferts per aquestes causes meteorològiques severes ocorregudes a partir d’abril del 2020.

Ajudes del Consell de Mallorca

Per pal·liar aquestes conseqüències, el Consell de Mallorca va obrir una línia d'ajuda adreçada als municipis afectats pel temporal, inclosa en les subvencions especials del Consorci Serra de Tramuntana. Els municipis malmesos pel cap de fibló han pogut finançar un tercer projecte de 50.000 euros, mentre que la resta de municipis de la Serra podien presentar dos projectes com a màxim: un amb un valor de 50.000 euros i l'altre, de 20.000 euros.

Per aquesta via, el Consell ha subvencionat el projecte de l'Ajuntament de Banyalbufar per reparar els danys que va ocasionar el temporal a la zona de ses Teulades i l’enllumenat del Port des Canonge. Banyalbufar també va sol·licitar un altre projecte dins del pla Mallorca Reacciona per reparar els mals causats pel cap de fibló a l’església de la Nativitat de Maria.

Posteriorment a la presentació de la convocatòria pels ajuntaments, que es va dur a terme el mes d'octubre, el Consell de Mallorca va posar en marxa una línia d'ajudes de 180.000 euros adreçada a particulars i empreses agropecuàries que siguin propietaris d'immobles o parcel·les a Banyalbufar, Esporles o Valldemossa, els municipis més perjudicats per la catàstrofe meteorològica. En total, han estat 31 –30 de particulars i una d'una empresa– les sol·licituds presentades fins a la data de finalització de la convocatòria, el gener del 2021.

stats