Societat 21/01/2021

L'Estat denega declarar com a catastròfica la zona de la Serra afectada pel cap de fibló a l'agost

Fonts de la Delegació del govern espanyol a les Balears han explicat que no es reuneixen els requisits necessaris

K. O.
2 min
Alguns dels arbres romputs dissabte pel temporal que va assotar la Serra de Tramuntana

PalmaL'Estat ha denegat declarar com a zona catastròfica la superfície de la serra de Tramuntana afectada pel cap de fibló de l'agost, que va malmetre 736 hectàrees i tomà uns 300.000 arbres. Fonts de la Delegació del govern espanyol han explicat que no es reuneixen els requisits necessaris, i un dels motius, per exemple, és que el Govern no decretà el nivell 2 d'alerta, només l'1. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient consultades no han volgut dir res respecte d'aquesta qüestió perquè la decisió encara no ha sortit al BOE.

Les mateixes fonts consultades indiquen que, malgrat això, els afectats poden demanar ajudes al Ministeri d'Interior. De fet, el primer mes després del cap de fibló hi va haver més de 40 sol·licituds d'ajudes per part de particulars. Quan hi ha desastres naturals, com ara la borrasca Glòria i la torrentada del Llevant, s'activa una línia d'ajudes per als qui han patit els efectes a la seva primera residència, tenen una renda baixa i l'assegurança no ho cobreix. Es tracta de subvencions que no tenen res a veure amb les que demanen els ajuntaments a l'Estat o amb la declaració de zona catastròfica.

La Conselleria de Medi Ambient ha anunciat aquest dijous les noves tasques que preveu fer enguany el personal de l'Ibanat per evitar incendis i plagues a la zona afectada. S'actuarà en una superfície de 43 hectàrees per fer una faixa de defensa contra el foc i es llevaran restes d'arbres per evitar que es puguin cremar i alimentar un hipotètic incendi.

També es faran feixines vegetals per a la prevenció de l'erosió en zones d'elevat pendent i de difícil accés. Per evitar plagues d'escarabats com el Tomicus destruens i l'Orthotomicus erosus es posaran 170 trampes. Les tasques d'enguany cobriran 80 hectàrees i suposaran una inversió de 849.842 euros. Cal recordar que en la primera fase s'han fet tasques en una superfície de 30,33 hectàrees per un valor de 279.949 euros.

stats