Part Forana 21/01/2022

El Govern cerca mostres d'ADN per identificar més víctimes de la fossa de Son Coletes

La Direcció General de Memòria Democràtica fa una crida als familiars dels assassinats durant la repressió franquista

ARA Balears
2 min
Excavació a Son Coletes

La Vicepresidència del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, fa una crida perquè els familiars de víctimes de la repressió franquista que puguin estar enterrats al cementeri de Son Coletes, a Manacor, participin en una nova recollida de mostres d’ADN per anar ampliant la recollida de mostres que es va iniciar l’any 2016 arran les primeres exhumacions a Porreres.

L’objectiu és recopilar la major informació possible sobre familiars de represaliats i represaliades a Son Coletes, una informació que pot resultar cabdal en el procés d’identificació de les víctimes que s’han localitzat fins al dia d’avui en les dues fases d’intervenció que s’han duit a terme al cementeri de Manacor dins el segon i tercer Pla de fosses del Govern de les Illes Balears.

Cal recordar que durant la segona fase d’intervenció duita a terme a Son Coletes per un equip format per tècnics d’Aranzadi i Atics entre els mesos d’octubre i desembre del 2021 s’han excavat set fosses i s’han exhumat les restes d’un mínim de 54 víctimes. Una xifra que podria augmentar amb l’estudi antropològic, que s’està duent a terme aquests dies en les mateixes instal·lacions del cementeri de Manacor. A aquest balanç s'hi sumen els resultats de la primera intervenció duita a terme l’any 2020, en la qual es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

El protocol d’ADN

El protocol d’ADN de les restes i dels possibles familiars vius inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima, com ara antecedents mèdics i clínics.

En les pròximes setmanes, l’equip tècnic d’Aranzadi donarà una cita individualitzada a cada família per tal de poder recollir el màxim de dades i d’informació de les persones desaparegudes abans de la seva mort. Ja hi ha una primera data per atendre els familiars: el dissabte 5 de febrer, al Museu d’Història de Manacor. Se’ls convida que expliquin tot el que recorden sobre la vida i la mort de les víctimes, i se’ls demana si poden aportar fotografies i objectes personals.

A la vegada, s’inicia el protocol d’anàlisi genètica. Primer s’informa els familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. Posteriorment, es duu a terme la recollida de mostres biològiques de familiars adients per a la identificació.

En concret, els familiars interessats es poden posar en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica a través del correu electrònic memoria@dgmemoria.caib.es, o del telèfon 971 17 78 60, de dilluns a divendres, de 9 a 13 h. Una iniciativa que compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes, el Consell de Mallorca, el Museu d’Història de Manacor i dels ajuntaments de Manacor, Porreres, Vilafranca de Bonany, Algaida, Artà, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Petra.

stats