Recursos hídrics
Part Forana 22/09/2022

El Govern aportarà 20 milions als consells insulars perquè millorin el proveïment d'aigua

L'Executiu autonòmic vol frenar la pèrdua de recursos i iniciar la transferència de les competències en litoral rústic

ARA Balears
2 min
Imatge de Francina Armengol a la reunió de la V Conferència de Presidents de la X legislatura.

PalmaEl Govern de les Illes Balears invertirà, a partir de l’any que ve i en quatre anys, 20 milions d’euros en els diferents municipis de les Illes per reduir les pèrdues de les xarxes municipals de distribució d’aigua potable. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la V Conferència de Presidents de les Illes Balears. Durant la trobada, s’ha abordat la necessitat d’avançar en el Pacte per l’Aigua i en els compromisos per millorar la gestió que se’n fa. Si bé la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha invertit 64,4 milions d’euros des del 2015 en abastiment d’aigua, que se sumen als 395 invertits en depuració i sanejament, les xarxes de distribució municipal d’aigua potable encara presenten importants problemes de fuites.

De fet, el 27% de l’aigua potable es perd per la xarxa de distribució, i aquesta taxa en alguns municipis arriba a superar el 60%. Davant aquesta realitat, s’ha acordat que el Govern transfereixi aquests 20 milions d’euros als consells insulars, que al seu torn obriran convocatòries dirigides als municipis per cofinançar actuacions que millorin el subministrament d’aigua als seus pobles. Francina Armengol ha celebrat que les diferents institucions "hagin aprofitat l’oportunitat que suposa fer una gestió conjunta" d’aquesta problemàtica i ha explicat que "els consells complementaran econòmicament aquesta convocatòria en la mesura de les seves possibilitats".

Amb aquest acord s’avança en el compromís adquirit a través del Pacte per l’Aigua durant la primera Conferència de Presidents i Presidentes de la legislatura i s’ofereix un acompanyament als ajuntaments, que sovint no poden fer front a aquestes obres per les dificultats tècniques i l’elevat cost. Les actuacions que es podran finançar amb aquests recursos són: detecció i reparació de fuites; instal·lació de comptadors digitals; sectorització de xarxes de proveïment; construcció/ampliació de dipòsits de regulació i infraestructures associades; execució de nous pous de garantia, pous de reserva i infraestructures associades; instal·lació, millora, ampliació d’infraestructures de potabilització de l’aigua, i qualsevol altra que permeti l’increment de garantia de subministrament en condicions normals o de sequera.

Cal recordar que aquests 20 milions d’euros d’inversió se sumen a les altres actuacions en matèria d’aigua impulsades per la Conferència de Presidents i Presidentes, com el Pla de Millora, Sostenibilitat i Eficiència Urbana, que va suposar una inversió de 45,65 milions d’euros entre el Govern, els consells insulars i els ajuntaments per executar diverses línies d’actuació, entre elles, la millora de les xarxes d’aigua potable municipals.

Durant la Conferència de Presidents i Presidentes també s’ha acordat posar en marxa els tràmits per traspassar les competències d’ordenació territorial en el litoral qualificat de sòl rústic als consells insulars, per avançar en el desplegament de competències. L’acord és, per tant, un pas més en el compliment de la transferència de competències que preveu l’Estatut, però també en el compromís d’enfortir les institucions insulars, per millorar el servei públic que s’ofereix des de cadascuna, des de la proximitat a la ciutadania.

stats