Part Forana 26/10/2021

Localitzades noves restes i dues síquies a la fossa de Manacor

L'equip tècnic va reiniciar la investigació al cementeri Son Coletes fa una setmana

ARA Balears
1 min
Restes de la troballa al cementiri de Son Coletes

La segona fase d'excavacions al cementeri de Son Coletes comença a donar resultats. Una setmana després que s'iniciassin les tasques, s'hi han trobat restes amb alguns materials que podrien correspondre a víctimes de la repressió franquista. A més, s'ha localitzat una nova fossa i la continuació d'una altra que va donar resultats en la primera excavació.

L'equip tècnic d'Aranzadi i ATICS treballa en l'anomenada zona 4, que correspon a un espai enjardinat i lliure de tombes de l'antic cementeri de Son Coletes. En aquesta zona, i a la mateixa cota de l'any passat, s'han documentat ara sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues síquies similars a les que es varen trobar l'any 2020 amb víctimes de la repressió: una d'elles seria la continuació de la fossa que es va començar a excavar en la intervenció anterior i en la qual varen aparèixer les restes de les dues dones identificades. L'altra síquia seria una fossa nova, la quarta localitzada fins avui al cementeri.

Per altra banda, s'ha documentat una concentració de restes en posició secundària amb alguns materials que podrien correspondre a víctimes de la repressió, entre els anys 1936-1937. Aquestes restes també serien similars a les trobades el 2020 i correspondrien a individus que haurien estat extrets durant les tasques de construcció de les criptes a començament de la dècada de 1950.

De moment, la intervenció continua amb les tasques de neteja i rebaix dels sediments amb l'ajuda de maquinària. Les excavacions s'interrompran durant la festivitat de Tots Sants, segons ha informat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, que s'ha traslladat a Manacor per donar compte de les troballes.

stats