PATRIMONI
Part Forana 19/11/2014

La Fortalesa de Pollença: un BIC per a VIP

Alternativa denuncia que hi tingui accés Rudy Fernández per casar-se i no els ciutadans

M. Bonnín
2 min
La Fortalesa es va construir durant el s.XVII per defensar la badia dels atacs corsaris. Foto: BALEARIC PROPERTIES

PollençaLa notícia del casament del jugador de bàsquet del Reial Madrid Rudy Fernández a la Fortalesa de Pollença, publicada en un article de la revista de xafarderies '¡Hola!', ha tornat a posar en el punt de mira l'impediment de l'accés als ciutadans en aquest immoble, declarat Bé d'Interès Cultural.

Tal com ha denunciat avui l'agrupació Alternativa per Pollença, l'article 34 de la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears, que regula l'accés als BIC, obliga a permetre la visita pública dels béns "almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats". Aquesta norma, però, no s'ha complit mai a la Fortalesa. El motiu argumentat en diverses ocasions ha estat la dificultat d'accedir a l'espai, ja que la carretera que hi du té el pas restringit perquè passa per la base militar del Port de Pollença.

Tot i això, regularment s'hi organitzen esdeveniments d'alta volada, com l'octubre passat, quan s'hi féu una festa i s'amollaren focs d'artifici, o l'any 2011, quan s'hi rodà una pel·lícula alemanya que rebé la visita del conseller de Presidència, Antonio Gómez.

Propietat privada

La Fortalesa es va construir durant la primera meitat del segle XVII per defensar la badia de Pollença dels atacs corsaris. Va viure una època daurada durant la primera meitat del segle XX, quan la comprà Ramon Ramaugé, i fou lloc de trobada d'artistes i escriptors. Durant la Guerra Civil, el Ministeri de l'Aire expropià els terrenys i després del conflicte la Fortalesa va quedar abandonada. Els hereus de Ramaugé varen recuperar la propietat el 1985. En diverses ocasions, s'ha plantejat la seva compra per part del Consell o del Govern.

La darrera vegada que l'immoble va canviar de mans va ser l'any 2011, quan l'anterior propietari el va vendre per uns 40 milions d'euros a un financer britànic. La seva superfície total fa prop de 90.000 metres quadrats.

stats