Part Forana 21/10/2020

La Flor de Sal del Trenc s’inclou al Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears

El registre va ser creat l’any 2004 amb l'objectiu de preservar i revalorar el patrimoni alimentari illenc

Ara Balears
2 min
En el 2019 es recol·lectaren 76.000 kg de flor de sal./ GOIB

PalmaLa Comissió d'Aliments Tradicionals de les Illes Balears, òrgan consultiu adscrit a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat aquest dimecres la inclusió de la Flor de sal del Trenc al Catàleg d'aliments tradicionals de les Illes Balears. El catàleg va ser creat l'any 2004 per preservar i revalorar el patrimoni alimentari illenc, i inclou aliments típics i tradicionals de les Balears.

A la reunió d'aquesta comissió hi han acudit el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, i altres caps de servei de la Conselleria, així com un representant de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i representants de tots els consells insulars.

El catàleg té registrats 25 aliments de totes les Illes. Un cop es publiqui aquesta incorporació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, seran 26. L'illa de Mallorca cté al catàleg un total de 14 aliments, entre els quals hi ha l'ensaïmada de Mallorca, la porcella de porc negre mallorquí, el gató mallorquí, el vi de Binissalem, Pla i Llevant, Mallorca i Serra de Tramuntana-Nord, les herbes i el palo de Mallorca, entre d'altres. Es considera que un aliment és tradicional quan se n'acrediten un mínim de 30 anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes, independentment que estigui protegit o no amb una figura referida a l'origen o a la qualitat del producte.

La Flor de Sal del Trenc és una sal marina natural que cristal·litza a la superfície de les basses i és recollida manualment a les Salines del Trenc (Mallorca). La producció de la sal té una gran importància en la societat i economia de la zona des de fa segles: és citada a l'obra Las Baleares descritas por la palabra y la imagen (Die Balearen) (1871) de l'arxiduc Lluís Salvador, on topònims de la zona estan estretament vinculats a l'activitat salinera. També apareix en el nom del municipi de ses Salines, la platja dels Estanys (referència als estanys de producció de sal) o el Carregador de la Sal (lloc d'expedició de la sal).

L'activitat que es desenvolupa a les salines del Trenc té una gran importància social i econòmica per a la comarca del Migjorn de Mallorca i, especialment, per al municipi de Campos. A la salinera del Trenc fa més de mig segle que es fa de manera continuada l'extracció de sal marina. De fet, és l'única salinera de sal marina per a ús alimentari que queda activa a Mallorca. Segons dades de la Conselleria, l'any 2014 es recol·lectaren 45.000 kg de flor de sal i, aquest darrer any 2019, la xifra arribà a 76.000 kg. L'any 2017 és l'any en què se'n recollí la quantitat més gran: 93.000 kg.

stats