Part Forana 28/08/2019

Felanitx esclata en festa

La plaça de l'Arraval s'omple pel pregó de la penya d'El Cosso i les autoritats reben una pluja d'alga i palla en passar per davall el pal·li

M. Barceló
2 min

FelanitxFelanitx viu aquest dimecres de ple la festa de Sant Agustí, amb la gent jove al carrer i agraint la bauxa i parafernàlia de la penya d'El Cosso, que té la gallina quica com a símbol. La bulla ha començat a les nou del matí a la plaça de l'Arraval amb el pregó de la penya d'El Cosso, que enguany ha pronunciat Bernat Bordoy 'dels Polos' fent ús del característic to irònic de convit a la festa. Abans, de bon matí els penyistes havien complit amb el ritual de ressuscitar la quica dissecada a la plaça de Santa Margalida.

El pregoner ha arribat a l'Arraval amb un petit cadafal mòbil ajagut sobre una gandula amb para-sol i regalant polos a la gent. En el discurs ha recordat que Felanitx "és un poble de bulla" i ha puntualitzat que sovint "la ironia felanitxera no s'entén més enllà de la Mola", el penyal que hi ha a l'entrada a la ciutat des de la carretera de Campos.

En Bernat 'dels Polos' ha celebrat la recuperació del Sindicat, la qual cosa ha encès la multitud, que ha començat a cridar "El sindicat serà sempre nostre". El pregó, ple d'anècdotes festives i d'humor, ha acabat convidant "els cossers i les cosseres de l'imperi de la bauxa a demostrar a tot Mallorca que la nostra festa és la millor". Una tronada de petards ha donat el sus a una llarga cercavila amb parada obligada davant l'església del convent.

A l'església els balls dels Cavallets, i del gegant del Macolí i na Maria Enganxa, han obert la tradicional 'adoració' a les autoritats que han passat per davall el pal·li per rebre una pluja d'alga i palla com a protesta popular per la retirada de posidònia a les platges.

A més, les crítiques al 'balconing', la saturació turística i l'autopista de Llucmajor-Campos són temes que hi han estat ben presents amb diverses pancartes. No hi han mancat les estelades, com tampoc la protesta del col·lectiu Salvem Portocolom, arran de la iniciativa municipal de permetre la reconversió de casals vells dels centres històrics en hotels.

Durant tot l'horabaixa i vespre, la ciutat queda tancada al trànsit exterior. Els autocars que hi arribin hauran d'estacionar vora el camp de futbol del Torrentó, i els vehicles, a unes zones determinades, com el polígon industrial, a les quals, una vegada quedin plenes, es tancarà l'accés a vehicles.

La vigilància policial es fa també amb agents de paisà i, a més, s'anuncia un servei especial de neteja per a la matinada d'aquest dijous. L'inici de la revetla s'avança a les 20 h, dues hores i mitja abans que en les edicions festives anteriors.

L'Ajuntament intenta evitar l'efecte crida penalitzant la botellada des dels 400 fins als 3.000 euros. En aquest Sant Agustí serà la primera vegada que s'aplicarà l'ordenança de convivència, que pretén evitar el desgavell i la brutícia d'altres anys a gran part dels carrers de Felanitx.

stats