Part Forana 03/09/2019

Felanitx ha aprovat la turistització dels nuclis antics amb una normativa d'Artà

El document de modificació del Pla General és ple d'errades, com citar 13 vegades que el canvi afecta les normes subsidiàries

M. Barceló
2 min
Uns dels  nombrosos casals del centre de Felanitx totalment abandonat.

FelanitxLa memòria de la modificació del Pla General de Felanitx que ha de permetre exonerar dels índexs turístics vigents els nuclis antics de Felanitx ciutat i de Portocolom, ara en fase d'exposició pública, presenta nombroses errades en el redactat, per les quals, mitjançant un plec d'al·legacions, s'ha exigit la nul·litat.

L'Ajuntament ha aprovat l'enèsim canvi del Pla General, vigent des de 1969, tot i que durant 13 vegades s'hi refereix com a normes subsidiàries (NS), per tal que els casals dels nuclis antics de la ciutat i Portocolom puguin ser convertits en hotels, tot ignorant els índexs d'intensitat dels establiments turístics. A la pàgina 30 de la memòria diu que es tracta de la modificació de les normes subsidiàries d’Artà.

En el ple d'al·legacions presentat per l'arquitecte Bartomeu Obrador Adrover, aquest tècnic puntualitza que (...) "És evident que aquest document exposat al públic resulta totalment nul i sense gens de valor, a més d’avergonyir l’únic lector que ha tengut aquest document i que és qui redacta aquestes al·legacions, perquè ni l’equip redactor, ni cap dels polítics que varen votar-hi a favor (tots els del Consistori) l’han llegit, tot i que tenen clar que la modificació de les NS d’Artà ens arreglarà tots els mals i fins i tot Es Sindicat".

"Diria mentides si digués que l'he llegit full per full", ha declarat el batle, Jaume Montserrat, en ser preguntat per l'ARA Balears sobre aquesta qüestió, alhora que ha assegurat que farà revisar el document per verificar quines errades hi ha en el redactat.

Oposició ciutadana

Diversos col·lectius del municipi, com Salvem Portocolom i Terraferida, s'oposen a la turistització dels centres antics dels nuclis urbans perquè consideren que serà un element més que contribuirà a la massificació. El fet que en la modificació es negui que aquest fenomen, presentat políticament com un estímul econòmic i de revitalització del barris vells, hagi de crear problemes de mobilitat i que tampoc tindrà incidència en la població o en el consum d'aigua està sent molt contestat per la ciutadania.

La modificació pretesa, i aprovada en primera instància pel Consistori, segons sembla sense llegir-se-la sencera, no estableix una delimitació dels nuclis antics i no preveu cap càlcul de places turístiques, la qual cosa és una altra causa d'al·legació, atenent que podria topar amb la normativa del Pla d'Intervenció d'Àmbit Turístic (PIAT).

stats