Part Forana 29/03/2023

L'extrema dreta es presentarà per primera vegada a Andratx, mentre que Cs i PSOE tenen la candidatura enlaire

El partit taronja ha passat de governar aquest mandat a no saber si concorrerà a les eleccions de maig

2 min
L'Ajuntament d'Andratx

PalmaVox es presentarà per primera vegada a les eleccions municipals d'Andratx el proper 28 de maig. D'altra banda, Ciutadans i el PSOE tenen problemes per tirar endavant la seva llista en aquest municipi. En el cas dels socialistes, encara no s'ha decidit qui serà el candidat, que s'hauria de designar en una assemblea. Pel que fa al partit taronja, que ha governat amb el PP i El Pi aquesta mandat, ni tan sols sap si s'hi presentarà.

Cal recordar que, malgrat que Andratx és un municipi tradicionalment de dretes, el PSOE va quedar només a 75 vots del PP les passades eleccions i juntament amb El Pi i MÉS feren govern. Durant els dos primers anys, governaren els regionalistes amb Katia Rouarch (juny 2019 - maig 2021) i llavors els socialistes amb Toni Mir (maig 2021- maig 2022). Però una moció de censura va fer que el PP tornàs al poder, amb Estefanía Gonzalvo com a batlessa. Els socialistes no passen pel seu millor moment en aquest municipi, i aquesta situació de feblesa els podria passar factura a les urnes i impedir un nou pacte d'esquerres.

Possibles pactes

Quant a possibles pactes entre partits, tot està obert. Només hi ha una candidata que hagi posat línies vermelles: Ruth Mateu, de MÉS per Mallorca. "Evidentment, no podria formar govern ni amb el PP ni amb Vox. Els populars han tingut un tarannà molt dur durant la pandèmia", assenyala. No obstant això, Mateu assegura que és una persona de "diàleg" i que està oberta a pactar amb la resta de forces municipals.

Qui no té emperons per pactar amb qui sigui és l'actual batlesa, la popular Estefanía Gonzalvo. "Crec que en un poble mai no s'han de posar barreres i l'interès general ha d'estar per damunt de la ideologia, tot i que a nosaltres hi ha partits que sí que ens n'han posat". Davant la irrupció de Vox, el PP no està preocupat i tampoc el descarta com a possible soci de govern. "Intentarem aglutinar tots els vots de centredreta del municipi", afegeix.

Malgrat que encara no està clar si Cs es presentarà, el seu possible candidat, Ángel Hoyos, veuria possible millorar els resultats de la formació taronja. "El feedback de la gent és molt positiu, i al darrer acte que vàrem celebrar la setmana passada, vàrem omplir la sala de plens amb més de 75 persones", assegura. A més, Hoyos vol apostar per incloure més independents en cas que pugui formar llista. De fet, així podria fer front a la dificultat per trobar persones que hi vulguin participar.

Prioritats

Aparcament, habitatge, urbanisme, equipaments esportius i serveis socials són les prioritats que reitera la pràctica totalitat dels candidats. "Un dels objectius que tenc és la construcció de la residencia. Els tràmits estan iniciats i vull que sigui una realitat en el proper mandat", assegura la cap de llista d'El Pi, Xisca Castell. La creació d'aparcaments és també una necessitat per a MÉS, el PP i El Pi. "Volem fer un poble més amable, on els infants puguin anar a peu a escola i som conscients que per aconseguir-ho s'han de crear places per a cotxes", explica Ruth Mateu (MÉS).

stats