Medi ambient
Part Forana 20/06/2023

El GOB critica la desprotecció de nou hectàrees de l'Albufera per fer-hi un parc solar

Arran del recurs interposat per l'empresa promotora de la instal·lació fotovoltaica, el TSJB ha declarat nul el decret que protegia aquest territori

2 min
S'Albufera de Mallorca.

PalmEl Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha declarat nul el decret que protegeix nou hectàrees de l'Albufera –fins ara amparades pel Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la zona– on es construirà un parc fotovoltaic. L'empresa promotora del parc va presentar un recurs contenciós administratiu que ara el TSJB ha estimat.

La Sala considera que "durant el període d'exposició pública del PORN, la informació va ser confusa i equívoca per als potencials afectats", segons ha assegurat el GOB en un comunicat. En concret, el TSJB estima que durant l'acord d'inici del procediment d'exposició pública no es varen incloure les parcel·les de la zona perifèrica, allà on s'ubicarà el parc solar.

En verd, Parc Natural. En taronja, zona perifèrica de protecció. En vermell, parcel·les que estaven dins la zona perifèrica de protecció i han estat desprotegides.

Aquesta decisió no ha agradat al GOB, que lamenta "veure com la porta a nous impactes i amenaces a l'entorn del parc natural de l'Albufera de Mallorca continua oberta". En aquest punt, han insistit que el projecte solar va rebre un informe desfavorable del Servei d'Espais Naturals per la seva afectació potencial al parc natural.

"Apreciam aquí una falta de sensibilitat ambiental per part de l'empresa promotora, que ha ignorat absolutament la posició contrària de l'administració mediambiental de les Balears i s'ha mogut únicament impulsada pels seus criteris empresarials", han sentenciat els ecologistes.

D'altra banda, titllen de "falta de convicció" per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, i del Govern per extensió, "que ha decidit acatar la sentència i retallar la zona perifèrica de protecció sense fer ús d'un possible recurs de cassació previst en la sentència".

Medi Ambient acusa el GOB de "resignar-se i acotar el cap"

Des de la Conselleria de Medi Ambient "lamenten profundament" les acusacions del GOB i en condemnen l'"actitud servil" respecte d'aquest assumpte, ja que l'empresa promotora del parc, Endesa, "és patrocinadora de l'entitat ecologista". Segons han explicat des del departament del Govern, "en tot moment els dirigents del grup ecologista han estat advertits de les intencions d'Endesa" i que, des del GOB, "la resposta ha estat de resignació i d'acotar el cap davant l'empresa elèctrica". Amb tot, el Govern considera "indignant" el contingut del comunicat dels ecologistes.

stats