Sant Antoni
Part Forana 09/01/2024

Una dona serà dimoni de Manacor els dos dies de festa grossa per primera vegada

Magdalena Pérez, que no podrà ser al Primer Ball per agenda laboral, sí que hi participarà els dies 16 i 17 de gener, substituint el dimonió Antoni ‘Pastureta’

Sebastià Vanrell
2 min
Magdalena Pérez, una santantoniera de vena, va ser la primera dimoni de Manacor

ManacorMagdalena Pérez, la primera dona a vestir-se de dimoni en la història de les festes pageses de Manacor, tonarà a sortir a ballar per Sant Antoni. I aquesta vegada ho farà durant els dos dies més importants de la celebració, 16 i 17 de gener, i no tan sols en el primer ball d’aquest dimarts a vespre a la plaça de Ramon Llull. De fet, ironies de la vida, avui no podrà formar part dels dimonions que secunden el sant i el Dimoni Gros per problemes d’agenda laboral. “Per mala sort no he pogut arreglar-ho a la feina i enguany no hi podré participar”, confirma.

Però ja res no és el mateix. Un cop iniciat el camí cap a la normalització de gènere en una institució tan tradicional com és el Patronat de Sant Antoni a Manacor, ja tot sembla distint. Sense una tornada enrere, ara cal reforçar les bases i l’exemple per a presents i futures generacions. Encara que per aconseguir-ho s’hagi hagut de menester la feina i esforç tant de l’Ajuntament de Manacor com de l’Assemblea Antipatriarcal i el Col·lectiu de Dones de Llevant per empènyer un Patronat poc avesat a la innovació voluntària.

“Les sensacions quan acaba Nadal sempre són positives i d’il·lusió, perquè sents que ve la festa grossa”, diu Pérez, que durant anys ha format part també del sonadors i era una persona ja integrada dins el grup. “Enguany substituesc la figura interpretada per Antoni Bauzà Pastureta. Per sort, com que ja vaig poder ballar l’any passat, ho faré d’una manera molt normal”, afegeix, restant pressió a la situació mediàtica. “Com he dit altres vegades, sempre m’he sentit molt ben acollida, com una més de la colla. La filosofia és ajudar-nos sempre en tot el que pugui passar”. Tot i això, Magdalena reconeix que hi ha nervis, “perquè és una responsabilitat i perquè sempre que et fa ganes una cosa se’n generen”.

Cal aclarir que Pérez es va convertir en la primera dona a ballar per Sant Antoni a Manacor, dins la colla de música i ball del Patronat de Sant Antoni. I és que encara que per grau d’importància la fita aconseguida l’any passat és de veres notòria, altres han estat també pioneres abans formant part de colles com les dels Amics de Sant Antoni o les Dimònies de l’Assemblea Antipatriarcal.

El camí

Dia 2 de gener de l’any passat, el Patronat de Sant Antoni, l’Assemblea Antipatriarcal i l’Ajuntament de Manacor, en un comunicat conjunt, van anunciar que per primera vegada una dona ballaria com a dimoni durant el conegut com a Primer Ball, el sus de les celebracions i torrades a la plaça de Ramon Llull, una setmana abans de la gran fita de dia 16 de gener. “La festa no podia continuar donant l’esquena més anys a la igualtat”, van sentenciar. 

L'any 2019 el Patronat (ja durant el pacte d’esquerres local) va organitzar una espècie de curs d’ensenyament de coreografies i significat de la festa perquè les dones que volguessin formar part de la borsa de substitucions hi poguessin concórrer i ser elegides arribat el cas. “Fa uns anys es va fer un curs per ampliar la plantilla per si hi havia alguna baixa a la colla. M'hi vaig apuntar sense pensar-m’ho. Mai no m’hauria imaginat qualque dia poder ballar”, recorda Pérez, “sempre seguia els dimonis com a músic”.

stats