GESIÓ AMBIENTAL
Part Forana 07/08/2014

Una nova depuradora evacuarà dins la mar davant Son Bauló

L’avantprojecte del Ministeri admet riscos de fuites fecals

Margalida Bonnín
3 min
Una nova depuradorà evacuarà dins la mar davant Son Bauló Uns terrenys comprats pels hotelers de la zona l’any 2004

Can PicafortEl Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient ha posat en informació pública l’avantprojecte i l’estudi d’impacte ambiental de la nova depuradora de Can Picafort. La instal·lació, tal com està plantejada, tindrà un emissari submarí de 3,5 quilòmetres de longitud que ha de servir per evacuar les aigües sobrants a la badia d’Alcúdia, declarada LIC (Lloc d’Ineterès Comunitari).

L’estudi ambiental que acompanya el projecte admet el risc d’impacte sever en les praderes de posidònia i la zona humida de Son Bauló en cas que coincidissin una avaria de la depuradora i un trencament de la canonada.

L’aprovació d’aquest avantprojecte implica descartar una ampliació i millora de l’EDAR que ja existeix a Platges de Muro, molt obsoleta i que actualment assumeix les aigües brutes dels dos nuclis costaners. L’Ajuntament de Santa Margalida aposta per aquesta mesura. El batle, Antoni Reus (Independents), indicà ahir que el Consistori presentarà al·legacions contra el projecte. L’Ajuntament de Muro, en canvi, no vol continuar assumint les aigües brutes de Can Picafort. El primer edil, Martí Fornés (Convergència Democràtica Murera), afirmà que l’ampliació de l’EDAR de Muro no és recomanable perquè la instal·lació està situada al costat de l’Albufera i per tant implica un risc en una zona d’alt interès ecològic. Els arguments de l’edil són els mateixos que apunta el Ministeri per descartar l’ampliació de la depuradora murera.

La canonada que ha de fer d’emissari de les aigües depurades de Can Picafort partirà de l’extrem occidental de la platja de Son Bauló, aprofitant que es tracta d’una zona arenosa, sense roques. Segons indica l’estudi, es prendran mesures per esquivar les praderes de posidònia, que n’afecten 466 metres quadrats, i les nacres. Pel que fa a la posidònia, es replantarà. Les nacres s’intentaran recol·locar en altres zones. El pas de la canonada variarà des de cota 0 a cota -8, per la qual cosa s’haurà d’excavar una rasa, que tindrà una longitud de 1.400 metres. També està previst subjectar la canonada amb llasts. El pressupost de l’obra, declarada d’interès general, és de 10,4 milions d’euros.

4.000 boies

El text també inclou la senyalització de l’emissari, per evitar que aquesta s’espenyi per mor d’una àncora de barca, per exemple. Per aquest motiu, es preveu la instal·lació de 3.855 boies flotants en tot el recorregut de la canonada. A més, es recomana incloure l’emissari en les cartes nàutiques.

La construcció d’aquest nou Edar es va plantejar per les deficiències de l’actual depuradora de Platges de Muro, que no té capacitat per assumir tot el cabal d’aigua bruta que rep. La instal·lació està dissenyada per a 7.600 metres cúbics al dia, però en temporada alta en rep 9.000, a causa de l’augment de places turístiques a la zona. El projecte de la nova depuradora també preveu un agument de població durant els propers 25 anys.

Fornés destacà ahir que l’actual depuradora està “molt desfasada”, ja que contínuament s’avaria i no té sistema de depuració terciària. Segons l’edil, contamina el subsòl i emet pudor desagradable.

La depuradora de Can Picafort s’ha d’ubicar en uns terrenys comprats per l’associació hotelera de Platges de Muro l’any 2004, quinze anys després de la construcció de la depuradora de Muro, justament en terrenys adquirits pels hotelers picaforters. L’acord per a aquesta compra es va concebre com un intercanvi en espècies i el Consistori margalidà hi va estar d’acord. S’ha de tenir en compte que el projecte de golf de Son Bosc, promogut pels hotelers , preveia la utilització de la depuradora, ja sobreutilitzada, que ara es lliurarà dels residus del nucli costaner veí.

stats