Transport públic
Part Forana 27/12/2022

L'odissea dels deianencs per anar a fer feina a Palma per manca de freqüències del transport públic

S'han de desplaçar fins a Valldemossa, ja que la línia que passa per Deià no arriba a Ciutat abans de les 8 h

2 min
Una vintena de veïnats de Deià s'han mobilitzat per aconseguir més freqüències de TIB.

PalmaEls veïns de Deià denuncien que no poden arribar a Palma en transport públic (TIB) abans de les 8 h i reclamen que s'afegeixi una freqüència de bus a primera hora del matí per poder arribar a la feina o a l'institut. El remei mentrestant? Desplaçar-se fins al municipi veí: "O bé hem de prescindir de collir el bus, o bé ens han d'acompanyar fins a Valldemossa per agafar el primer, que surt a les 6.45 hores", expliquen els veïns de Deià.

El fet és que el primer TIB que surt de Deià en direcció Palma ho fa a les 7.40 hores. Això impedeix que els qui han d'acudir al treball o els joves que han d'anar a l'institut, puguin arribar-hi abans de les 8 h, i els obliga a cercar alternatives poc eficients com haver d'arribar fins a Valldemossa amb un trajecte en cotxe de quasi 30 minuts. "Amb aquestes condicions, ser d'hora a Palma és una tasca gairebé impossible", lamenten.

Els veïns es queixen que fa mesos reclamaren a la Conselleria de Transports, a través d'un acord del ple de l'Ajuntament, que s'afegís una freqüència a les 6.30 hores del matí. "Tot el Consistori, amb el nostre batle, Lluís Apesteguia, al capdavant, està a favor d'això. Però sembla que qui ha de posar solució a aquest problema, que és el Govern, no ho vol fer". Titllen de "greuge comparatiu" amb la resta de pobles de la serra de Tramuntana per ser l'únic poble de la zona que a aquestes hores no disposa d'aquest servei públic. "Deià no és sols turisme, som molts els que hi vivim tot l'any i feim feina o estudiam a Palma".

La situació també succeeix amb tots aquells deianencs que han d'anar a fer feina a Sóller, que també són "molts", expliquen. En aquest cas, el primer bus que surt de Deià en direcció Sóller és a les 8.10 hores, fet que també impossibilita arribar d'hora a fer feina o a l'institut. Cal destacar que Deià no té institut públic i, per tant, els al·lots i al·lotes s'han de desplaçar obligatòriament a altres municipis.

Impacte mediambiental i econòmic

Són més d'una vintena els veïns que s'han mobilitzat i que reclamen poder anar en transport públic als seus llocs de feina. "Agafar el cotxe no sols suposa un cost econòmic important per la pujada del preu del carburant, sinó que també té un impacte mediambiental que s'ha de tenir en compte", argumenten.

Això no obstant, des de la Conselleria els han respost que tenen raó i que estudiaran incloure aquesta freqüència amb vista a l'any que ve. Així mateix, els deianencs també lamenten que a partir del 2023 el TIB serà gratuït per a tothom i que ells no es podran beneficiar d'aquest avantatge per un dels trajectes més "necessaris, com és anar a la feina", apunten.

stats