Part Forana 05/11/2018

Les danses de les Dames de Santa Catalina omplen Manacor de festa

Ara fa 20 anys es recuperaren aquests balls ancestrals

Ara Balears
2 min
Les danses de les Dames han donat fama a les festes de Santa Catalina.

ManacorLes festes de Santa Catalina han fet lluir la part més tradicional a la barriada del mateix nom de Manacor amb les danses de les Dames i la processó de llanternes. Durant aquest cap de setmana, les dames ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri.

Nou infants dansaires d’entre deu i dotze anys vestits amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de santa Catalina Tomàs, que encarna una altra jove. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició que ha acomplit la majoria d’edat.

Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar divendres dia 2 de novembre amb la sessió de ball que va omplir de gent la plaça de Santa Catalina. L’endemà, dissabte dia 3, la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets va servir per cridar els veïnats i veïnades a estendre les ensenyes del barri a ca seva.

A les sis i mitja la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i des d’on les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. I el vespre, a les 20.30 h tothom va poder gaudir de la mostra de ball que va anar a càrrec de l’estudi de dansa Ivanna.

Diumenge tingué lloc la tradicional bicicletada i a les 10.30 h, després de la xocolatada, la cursa popular. A partir de les 19 h el ball de bot va omplir de ritme la plaça de Santa Catalina per acomiadar les festes.

stats