Part Forana 16/01/2019

Cossiers d'Algaida, danses vives per Sant Honorat

Música, balls i refresc popular durant la diada festiva

M. B.
1 min

AlgaidaSant Honorat obre la setmana festiva dels tres sants barbuts. Aquest dimecres, els algaidins li han mostrat la seva devoció amb el cant religiós a càrrec de l’Orfeó de Castellitx a mig matí durant l'ofici, després amb les danses ancestrals dels Cossiers i en acabar els balls, passat migdia, amb el tradicional refresc que l’Ajuntament ofereix davant la Sala a tots els veïnats.

Després d’una revetla animada i encara amb alguns foguerons fumejant, els Cossiers han ofert la primera actuació de l’any amb les set danses a la placeta de l’església: 'Mestre Joan', 'Dansa nova', 'Els reis', 'Obriu-nos', 'Flor de murta', 'Mergançó' i 'Titoieta'. La col·lecció de balls acaba amb el dimoni als peus de la dama.

Per Sant Honorat, és el millor moment per poder gaudir els Cossiers, ja que a la seva actuació durant les festes d’estiu, per Sant Jaume, la munió de gent sol ser molt més nombrosa. Però, en ambdues ocasions el dimoni té feina a escarada per marcar el cercle on els dansaires han de poder lluir la seva indumentària i moure’s en l’espai necessari.

És un dels moments en què els més joves aprofiten per fer befa al dimoni mentre esperen el final de l’ofici a l’església. Després, es dona pas a l’esclat de bulla en aparèixer els dansaires. El petit rosari de balls esdevé tot un espectacle que algaidins i visitants agraeixen amb forts aplaudiments.

stats