Part Forana
Part Forana 07/12/2022

El Consell de Mallorca ja té les claus de la central tèrmica d'Alcanada

Després d'exercir el dret de tanteig i retracte, les administracions es comprometen a fer un centre de descarbonització de la mar a les antigues instal·lacions de Gesa

2 min
La central tèrmica d'Alcanada.

PalmaEl Consell de Mallorca ja té les claus de l'antiga central tèrmica d'Alcanada, després que el ple de la institució insular n'aprovàs la compra el mes passat, i exercís el dret de tanteig i retracte. Les previsions del Consell i del Govern són que les antigues instal·lacions de Gesa es convertesquin en un centre tecnològic de descarbonització. Abans, però, serà necessari que les antigues edificacions que servien per produir electricitat es descontaminin. El cost per retirar l'amiant es preveu que sigui d'uns 4,5 milions d'euros.

"La descontaminació de la gran quantitat d'amiant es farà amb fons europeus, a la vegada que s'avança l'expedient per declarar BIC l'antiga central tèrmica, perquè és un patrimoni industrial de referència", ha explicat la presidenta del Consell, Catalina Cladera, en rebre les claus dels edificis de mans de Martí Ribas, director general d'Endesa.

Recuperam Alcanada

Segons la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui també ha estat present a l'acte, ha dit que "el futur centre tecnològic de descarbonització ha de ser punter en economia blava i verda, i ha d'establir aliances amb la universitat i centres de recerca".

Pel director general d'Endesa, Martí Ribas, la compra la clausura d'aquesta central (enguany ha fet 40 anys) i que la seva titularitat sigui ara pública és una passa més "per fer front al canvi climàtic, en un moment en què la dependència climàtica prové de l'exterior en un 97%". "Els que tenim una determinada edat recordam quan aquesta central funcionava, i feia electricitat amb carbó de lignit duit de les mines de Sineu, de Lloseta o d'Alaró. Ara, aquestes instal·lacions inicien un camí totalment diferent", ha dit Ribas.

La regidora d'Alcúdia Bàrbara Rabassa, qui ha exercit de batlessa accidental a causa de l'absència de Domingo Bonnín, ha lloat la compra de la central per part del Consell. "Tots els alcudiencs ens en sentim molt orgullosos, perquè molta de gent del municipi durant anys hi va fer feina. Tothom hi té qualque parent que n'era treballador, i per això és un lloc molt estimat", ha manifestat Rabassa.

stats