PATRIMONI
Part Forana 06/02/2018

El Consell comença a Cala Pi el pla de reforma de torres de defensa

El projecte total de restauració té un pressupost de 500.000 euros i preveu intervenir també a Andratx, Alcúdia i Banyalbufar

Miquel Barceló
2 min
El Consell comença a Cala Pi el pla de reforma de torres de defensa.

LlucmajorLa torre de Cala Pi, construïda el 1663, és el primer element que es restaura a Mallorca en el marc del projecte de conservació de les torres del sistema costaner de defensa del Consell que està programat per al quadrienni 2017-2020. Aquest dimarts dematí ha començat el procés de rehabilitació de la torre de Cala Pi. A l'acte hi han assistit el vicepresident primer, Francesc Miralles, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, a més del tinent de batle i regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Llucmajor, Jaume Tomàs.

Segons que ha explicat l'arquitecte Carles Morante, la intervenció preveu farcir els forats i segellar la coronació de la torre per evitar l'entrada d'aigua. A més, el referit exterior dels murs, que es va fer durant el segle passat (1970) amb ciment pòrtland, serà canviat per morter tradicional amb la finalitat de donar uniformitat a tot el conjunt.

Torre de Cala Pi.

Pla d'intervencions

El personal d'obra, especialitzat en restauració, ha estat contractat a través del SOIB en el marc del programa Visibles. El projecte preveu garantir la conservació del monument, un dels que estan en millor estat de la costa de Mallorca. Després de la torre de Cala Pi es farà la restauració de la torre Major d'Alcúdia, la torre del Verger - Talaia de les Ànimes de Banyalbufar i, finalment, la torre de la Mola, a Andratx, que tancarà el projecte de reforma de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta.

El programa de conservació de les torres del litoral està dirigit a aquells elements susceptibles de restauració que no suposen un perill de col·lapse estructural o que es troben molt aprop d'aquest situació. En canvi, se'n descarten les torres que es troben en un estat ruïnós o que no puguin recuperar el seu estat original.

La torre de Cala Pi és de propietat privada. Fa 10 metres d'alçària i 19,5 des del nivell del mar. La base té un diàmetre exterior de 9,95 metres i de 8 metres a la part superior. Està catalogada com a bé d'interès cultural (BIC), cosa que obligarà el titular a establir un règim de visites de quatre dies al mes.

stats