Part Forana 24/06/2019

Campanet i Búger, l'esquerra en peu de guerra

El PP, amb un paper testimonial, dona i lleva vares a ambdós municipis i alimenta la discòrdia entre PSOE i PSM

Miquel Barceló
3 min
Búger haurà d'esperar a acabar les festes per saber si el batle de MÉS segueix o no.

CampanetUns pocs quilòmetres separen Campanet i Búger, dos municipis als peus de la serra de Tramuntana que venen de viure dos episodis polítics molt semblants després de les eleccions municipals, amb els mateixos protagonistes en lluita, el PSOE i el PSM, i un tercer partit, el PP, que tot i no tenir força per governar ha decidit qui comanda tant a un com a l'altre municipi.

Campanet i Búger comparteixen moments tràgics en la memòria històrica, amb víctimes que possiblement avui s'empegueirien de veure les esquerres en brega, incapaces d'arribar a acords i escenificant els darrers nomenaments de batlessa i batle respectivament amb els vots del major adversari ideològic.

A Campanet governa la jove Rosa Bestard, del PSOE (4), amb un acord amb El Pi (1). La primera força, MÉS (5), que ve de perdre la majoria absoluta, ha quedat a l'oposició perquè l'únic vot del PP va ser per a la candidata socialista. Les ferides de vells enfrontaments, de dècades enrere, continuen obertes. Almenys, res fa veure el contrari.

Bestard no vol compartir la batlia

Bestard ha fet públic un acord amb El Pi, però nega que hi hagi acord amb el PP, i ni tan sols acceptà un repartiment de batlia proposat per MÉS en funció del suport assolit a les urnes: 22 mesos per al PSOE i 26 mesos per al candidat ecosobiranista Guillem Rosselló, que creu que l'acord PSOE - El Pi - PP "és un pacte mal d'entendre per a la gent progressista del nostre poble".

Bestard, amb membres del seu grup i de la direcció del PSOE.

Rosa Bestard assegura que el pacte PSOE - El Pi se segellà sense saber què faria el PP el dia de la investidura. Guillem Rosselló ja s'avançà dies abans, fent arribar un full informatiu casa per casa, vaticinant que els socialistes no tindrien cap escrúpol d'arribar al poder empesos pels conservadors.

Ni la mediació de Mercedes Garrido (PSOE) ni de Joan Font (MÉS) va fer entendre al socialistes locals que el pacte de l'esquerra (que sumen un 78% dels vots) era el millor per al municipi.

El PSOE ha doblat a Búger

A Búger, passa a l'inrevés: el PSOE (4), que ve de doblar resultats i convertir-se en el partit més votat, ha anat a l'oposició després que el PP (2), donàs el seu suport al candidat de MÉS (3). El candidat socialista, Pere Torrens, anà en el seu dia de número 2 del PSM local i, segons ell, no era ben vist com a cap del PSOE. No obstant això, mentre MÉS ha mantingut vots i regidories, els socialistes l'han avançat i s'han menjat els dos regidors que ha perdut el PP.

"Pot ser el PP, que té una forta divisió interna, ha volgut fer més sang entre les diferències dels partits d'esquerra, però jo he convençut la gent del poble amb un programa", explica Pere Torrens, segur d'un pacte "encobert entre MÉS i el PP".

A Torrens, quan se li posa el cas del poble veí, tot i no trobar lògic un acord amb un partit antagònic, considera que el PP de Campanet "almenys ha explicat el perquè del seu suport al PSOE, que era que estaven cansats de molts governs amb el mateix partit; aquí –a Búger–, en canvi, el PP no s'ha explicat".

La promesa del nou batle, Pep Lluís Pons, de reflexionar sobre què va passar el 15 de juny amb la seva inesperada elecció i decidir si dimiteix o no després de les festes patronals és una espera que manté el PSOE amb l'esperança que si no hi a un pacte encobert Pons hauria de dimitir i permetre que governàs el partit socialista.

El nou batle bujarró no farà públic si continua o no al front de la batlia fins passat festes, a final de mes. Una decisió que prendrà "també valorant l'opinió del comitè local de MÉS". Pons recorda que en el passat mandat els regidors ecosobiranistes foren expulsats del govern pels socialistes, i que ara venen patint la pressió de diversos membres, "alguns dels quals han arribat a insultar els meus pares", assegura.

MÉS: "Ens veuen més preparats"

Segons Pons, el motiu del suport que ha rebut del PP ho ha fet públic el mateix partit conservador, "que ens veuen més preparats per gestionar l'Ajuntament que no els socialistes". Si MÉS manté la batlia ho farà "cercant els acords puntuals", i recorda que el PSOE acabà el mandat amb dos regidors.

Si tot continua igual, Búger i Campanet continuaran amb l'esquerra en peu de guerra, amb friccions i focs sense apagar-se del tot, que revifen cada cop que les urnes tornen al carrer, cada quatre anys, i sense que les noves generacions siguin capaces d'enterrar per obrir una nova etapa.

stats