Part Forana 17/12/2021

L'Audiència Nacional rebutja prorrogar la concessió del xibiu de Cala Torta

Els propietaris de l'explotació volien allargar el contracte fins al 2043

2 min
1. Xibiu de cala Torta. 2. La piscina de l’hotel Cala Vinyes. 3. Puro Beach Palma. 4. La polèmica piscina de Pedro J. Ramírez.

Una sentència de l'Audiència Nacional a la qual ha tingut accés l'ARA Balears ha desestimat la concessió del xibiu de Cala Torta d'Artà, permesa des de l'any 1968 i que els propietaris de l'explotació volen allargar fins al 2043. Aquesta intenció ha quedat descartada ara per la justícia, tot i que la platja encara no queda completament protegida. Per una banda, els que fins ara han estat els propietaris de la concessió poden presentar un recurs al Tribunal Suprem. Per l'altra, la zona del xibiu es manté fora de les limitacions clares respecte dels usos lucratius i, per això, hi ha possibilitats que un altre particular hi instal·li un negoci, ja que no hi ha normativa que ho protegeixi, segons adverteix la regidora de Medi Ambient i Serveis Socials, Aina Comas Delgado.

Cal recordar que Demarcació de Costes a les Illes Balears va ordenar el juny del 2019 tancar el quiosc de la platja, però la propietat va fer-ne cas omís i va continuar explotant-lo durant un any. Ara, la Sala Contenciosa Administrativa no ha admès la transmissió de la concessió, que s'ha anat renovant durant més de trenta anys i, a més, ordena la retirada immediata de totes les instal·lacions, incloses les desmuntables. De fet, el xibiu i altres infraestructures varen ser retirades l'octubre del 2020.

Igualment, aquest diari ha pogut saber que hi ha empresaris interessats a ocupar el lloc d'aquest quiosc, que es troba en una zona desprotegida del Parc Natural de Llevant. És per això que l'Ajuntament d'Artà es va avançar i va presentar una proposta per muntar un xibiu d'explotació municipal que la Comissió de Medi Ambient va considerar desfavorable l'any 2020. Tot i això, el Consistori celebra aquesta negativa, ja que es podria extrapolar a futures peticions particulars davant les poques eines que protegeixen la ubicació, segons ha lamentat la regidora.

"No tenim garantida la protecció del lloc", diu l'edil, que insisteix que el nou Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), que en aquests moments s'està redactant, ha d'incloure la protecció d'aquest espai. Igualment, tampoc es recull a la xarxa europea de gestió Natura 2000 davant la insistència del Consistori.

En concret, la concessió del quiosc de Cala Torta provenia d'una primera autorització a partir d'una ordre ministerial del 1968. Aquesta llicència va ser transferida uns anys després, el 1972, a un altre titular, que va morir el 2015. La concessió va caducar el 29 de juliol del 2018 en aplicació del Reglament general de Costes, però la instal·lació va continuar en funcionament.

En aquest sentit, les persones que ara havien presentat una petició de pròrroga ja havien sol·licitat el 2015 la transmissió de la concessió del titular que havia mort, aportant una escriptura de cessió del 2001. Així i tot, la transmissió va ser denegada el 30 d'abril del 2019 per part de la Demarcació de Costes a les Balears i, ara, l'Audiència Nacional ho ha ratificat.

stats