Part Forana 27/03/2019

Cala Rajada torna a tenir servei mèdic públic després de nou mesos

L'Ajuntament insisteix en la necessitat d'ubicar el centre de salut a la zona costanera

Ara Balears
2 min
Edifici de la Casa del Mar convertit en l'ambulatori de Cala Rajada.

CapdeperaEl proper dilluns, dia 1 d’abril, s’obrirà la Unitat Bàsica de Salut (UBS) de Cala Rajada després de nou mesos tancada a causa de les obres de rehabilitació que es començaren a principi de juliol del 2018. En aquest temps, s’ha instal·lat el sistema d’aire condicionat i calefacció a tot l’edifici, s’ha ampliat el centre amb una consulta i una sala d’urgències més espaiosa i s’ha impermeabilitzat la terrassa superior, amb un cost de 165.000 euros.

Malgrat aquesta reforma, des de l'Ajuntament, l'equip de govern del PSOE assegura que insistirà en la construcció d’un centre de salut a Cala Rajada, ja que "és el que correspon per nombre de pacients", segons afirma la regidora de Sanitat, Lorena Molinillo.

Durant aquests darrers mesos, els veïns de Cala Rajada s’han desplaçat fins al Centre de Salut de Capdepera per ser atesos per un metge, la qual cosa ha suposat un augment de pacients al PAC gabellí.

Cala Rajada té actualment uns 8.100 habitants, segons el padró municipal, és a dir, dos terços de la població de tot el municipi de Capdepera. Tot i això, els mesos d’estiu el nucli costaner suporta una pressió de fins a 40.000 habitants i molts d’ells en algun moment necessiten assistència mèdica.

Antecedents

Cala Rajada té una unitat bàsica de salut, situada a la Casa del Mar, inaugurada l’any 1976. El 1995 es va inaugurar el Centre de Salut de Capdepera i a Cala Rajada es va continuar amb l'ambulatori que hi ha ara.

Fa uns anys, a causa de l’augment de població del nucli turístic, l’Ajuntament va decidir optar per la construcció d’un centre de salut a Cala Rajada i reconvertir el PAC de Capdepera en una unitat bàsica. Amb aquest objectiu, l’any 2011 l’Ajuntament va oferir a la Conselleria de Sanitat la cessió d’un solar cèntric a Cala Rajada.

El 2015, el batle i la que era regidora de Sanitat en aquell moment, Ivon Renaud, es reuniren amb la consellera de Sanitat del Govern per continuar demanant la construcció d’un centre de salut o, en tot cas, una ampliació de la UBS de Cala Rajada.

El juliol del 2017 hi va haver una nova reunió amb el batle de Capdepera; la regidora de Sanitat actual, Lorena Molinillo, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, per parlar ja no sobre un nou PAC sinó sobre la rehabilitació de l’edifici de la UBS.

Queixes a la Conselleria

L’octubre del 2017, després de mesos de manca de resposta per part de la Conselleria, el ple de l’Ajuntament de Capdepera va instar el Govern de les Illes Balears a fer efectiva la construcció d’un PAC a Cala Rajada als terrenys municipals oferts per a aquest ús.

A principi del 2018, la regidora Molinillo va denunciar la passivitat de la Conselleria per dur a terme la reforma de l’edifici i el juliol es va començar l’obra. Aleshores, el mateix batle socialista arribà a demanar la dimissió de la consellera, del seu partit.

stats